Brandingenjör Fredrik Eriksson och en helikopter som vattenbombar en gård.
Brandingenjör Fredrik Eriksson.

Jobbiga väderförhållanden försvårar släckning

1:08 min

Det var vid halv tre i eftermiddags som räddningstjänsten larmades till ett skogsparti utanför Sala som hade fattat eld. När mörkret föll måndag kväll hade man fortfarande inte läget under kontroll på branden utanför Sala i Västmanland.

– Vi kommer ha lika jobbiga väderförhållanden för brandsläckning imorgon, säger Fredrik Eriksson från räddningstjänsten.
 
Trots att stora resurser från räddningstjänsten, ett sjuttiotal hemvärnssoldater och flera helikoptrar från försvarsmakten, har kämpat i timmar så är branden alltså ännu inte under kontroll.

Det finns inte några uppgifter om skadade personer i det glest befolkade området, men under kvällen har boende och djur från tre närliggande gårdar evakuerats. Polisen har upprättat en samlingsplats för de evakuerade.

Brandområdet är i samma trakter som härjades av den stora skogsbranden 2014 och dagens rökpelare väckte många minnen till liv, bland annat i en av de evakuerade gårdarna Månsbo där Sara Jakobsson och hennes man bor.

– Man kastas ju tillbaka till branden för fyra år sedan. Stressande såklart. När jag såg helikoptrarna så var det en lättnad. det känns som vi är litet mer förberedda den här gången, säger Sara Jakobsson.

Enligt räddningstjänsten är det en svårorienterat på plats och man vet ännu inte vad som har orsakat branden. Den hårda vinden och det torra vädret försvårar släckningsarbetet som kommer återupptas på tisdagsmorgonen.

– Prognosen för imorgon är att vi kommer ha lika jobbiga väderförhållanden för brandsläckning, säger Fredrik Eriksson, från räddningstjänsten till Sveriges Radio.

– Vi får jobba stenhårt här fram tills det blir för mörkt och därmed för farligt att jobba ute i skogen. Men så fort det blir ljust imorgon bitti kommer vi gå på med full styrka igen för att få släckeffekt för de viktigaste områden i branden, fortsätter han.

Stora släckningsresurser kommer att finnas på plats även under morgondagen.

– Vi har verkligen tagit höjd när det kommer till resurser och vi kommer att göra allt vi kan för att få bra släckeffekt och för att det inte få ett liknande scenario som det vi hade för fyra år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista