Den egyptiske fackföreningsledaren Tarek Moustafa Kaeib.
Den egyptiske fackföreningsledaren Tarek Moustafa Kaeib. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Fackligt aktiva fängslas i Egypten

2:19 min

Det turbulenta Mellanöstern med sina miljoner gästarbetare, är den värsta regionen i världen för arbetare och fackliga rättigheter. Det framgår av en ny rapport från världsfacket ITUC som släpps i dag.

Egypten är ett av världens tio sämsta länder för fackligt aktiva, som trakasseras och fängslas, enligt rapporten.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent har träffat en facklig ledare som säger att det var påtryckningar från utlandet som ledde till att han släpptes.

– Vi anklagades bland annat för att organisera protester för högre lön i en tid när nationen har ekonomiska svårigheter. Det kan leda till 15 års fängelse, säger Tarek Moustafa Kaeib.

När han släpptes efter en månad i fängelse i höstas, var det enbart på grund av påtryckningar säger han, bland annat från utlandet.

– Men varken jag eller de andra fackföreningsaktivisterna har friats. Processen mot oss pågår fortfarande och vi riskerar fortfarande fängelse.

Tarek Moustafa Kaib är lantmätare, 53-årig trebarnsfar, och en av de som för tio år sedan bildade den fria fackföreningen för bland andra lantmätare och vissa arbetare och tjänstemän på skatteverket, en fackförening som ligger utanför den statskontrollerade fackföreningsrörelsen och därför utsätts för byråkratiska trakasserier.

Det har gjorts försök att olagligförklara alla fria fackföreningar, som enligt Tarek Moustafa Kaeib upplevs som ett hot mot hela den faraoniska klasstrukturen i Egypten.

Fria fackföreningar är ett känsligt ämne i Egypten. För drygt två år sedan mördades en ung italiensk doktorand som studerade just Egyptens fria fackföreningsrörelse.

Giulio Regeni hittades ihjältorterad i ett dike utanför Kairo. Italiens och Europas misstankar riktades direkt mot den egyptiska säkerhetstjänsten.

Tarek Moustafa Kaeib pekar på soffan i sitt lilla kontor och säger.

– Där satt den unge forskaren när han intervjuade mig. Men vi har inte råd att ge upp. Nu när de politiska partierna i Egypten misslyckats, är det bara de fria fackföreningarna som upprätthåller den arabiska vårens drömmar om bröd, frihet och social rättvisa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".