Järvaveckans partiledartal tolkas via app

1:22 min

När politikerveckan i Järva inleds i dag kommer besökarna att kunna få partiledartalen tolkade till arabiska, somaliska och engelska.

– Jag ser verkligen fram emot att se människor som, tyvärr, inte kan lika bra svenska som de skulle önska, att de ska få höra talen på det språk som de behärskar, säger Ahmed Abdirahman som är Järvaveckans grundare.

Genom en mobilapp så kommer man kunna få partiledartalen tolkade i sina hörlurar, direkt, medan de hålls, till arabiska, somaliska och engelska.

Från och med ikväll fram till nästa söndag så kommer partiledarna för alla riksdagspartier plus Feministiskt Initiativ, att ta plats i talarstolen på Spånga idrottsplats, och varje kväll kommer Ida Gure att tolka till somaliska.

– Det är ju en fantastiskt bra möjlighet, säger hon. Men samtidigt ligger det en svårighet i att en del begrepp kanske är okända för de som lyssnar. Och samtidigt har man knapp tid på sig att tolka.

Det är tredje året som politikerveckan i Järva i nordvästra Stockholm anordnas. På många sätt påminner den om Almedalsveckan i Visby, med sina politiska utspel, seminarier och möten.

Men hittills har arrangörerna haft svårt att locka besökare, och att partiledartalen nu tolkas till tre språk ska ses som ett sätt att öka tillgängligheten under veckan för de som inte behärskar så bra svenska, säger Ahmed Abdirahman. Och han tror också att det kan uppmuntra fler att delta i valet i höst.

– Att de kan gå till valurnan och rösta, utifrån vad de har sett och hört under Järvaveckan. Det tycker jag är jättehäftigt, säger han.