Grafik visar Centerpartiets andel utrikes födda riksdagskandidater. Michael Arthursson framför foto av Annie Lööf.
Michael Arthursson säger att partiet har många med utländsk bakgrund högt upp på listorna. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Grafik: Sveriges Radio.

Få med utländsk bakgrund i C

1:05 min

Centerpartiet har länge haft ambitionen att få fler invandrare in i politiken. Men liksom i tidigare val hamnar partiet i botten när det gäller riksdagskandidater med utländsk bakgrund. Det visar en kartläggning från Statistiska centralbyrån, SCB.

Grafik: Se siffrorna för alla riksdagpartierna

SCB har för Ekots räkning kartlagt samtliga sextusen riksdagskandidaters bakgrund.

Bland de åtta riksdagspartiernas kandidater har 15 procent utländsk bakgrund. Det vill säga de är födda utomlands eller har två utrikesfödda föräldrar. Det är en större andel än i förra valet, då den var 13 procent.

Centerpartiet har de senaste valen hamnat i botten när det gäller invandrarrepresentationen bland sina kandidater. Så även i år. På Centerns riksdagslista har tio procent utländsk bakgrund.

Näst sist är Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, båda med elva procent.

Centern har även en bottenplacering vad gäller kvinnor med utländsk bakgrund, nio procent, medan KD har lägst andel män, tio procent.

Centerns partisekreterare Michael Arthursson vill fokusera på antalet, i stället för den procentuella andelen kandidater.

Centern har ju flest riksdagskandidater, nästan 900, och på årets lista finns 39 fler med utländsk bakgrund än vid förra valet, enligt honom.  

– Ser vi till exempel på hur många nya kandidater med utländsk bakgrund som har tillkommit sen 2014 så är Centerpartiet överlägset bäst bland alla riksdagspartier. Det kommer också in väldigt många med svensk bakgrund, det gör att andelen med utländsk bakgrund blir lägre, säger Michael Arthursson.

– Vad som också är viktigt är att ett antal av de här kandidaterna står så högt på listorna att de troligtvis kommer att sitta i riksdagen efter 9 september, säger Arthursson vidare.

Högst andel kandidater med utländsk bakgrund har Socialdemokraterna (20 procent), Miljöpartiet (18) och Vänsterpartiet (17). Bland allianspartierna sticker Moderaterna ut med 16 procent. Liberalerna har 13 procent.

Fakta om undersökningen

På uppdrag av Sveriges Radio har Statistiska Centralbyrån, SCB, tagit fram statistik över de totalt 6005 kandidater som finns på riksdagslistorna och som partierna anmält till Valmyndigheten inför valet 2018. SCB har även tagit fram statistik över samtliga kandidater till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige åt Sveriges Radio.

Inför valen 2002, 2006, 2010 och 2014 gjorde SCB en liknande undersökning för Sveriges Radio.

I undersökningen har SCB samkört uppgifter från befolkningsregistret med Valmyndighetens lista över alla kandidater.

Utländsk bakgrund

Här menar SCB att man själv är född utanför Sverige eller har två föräldrar som är födda i ett annat land.

Födelseland

Här har vi fått statistik för inrikes och utrikes födda samt uppdelat på födelseland. Födelseland visar andel kandidater per parti som är födda i Sverige, Norden utom Sverige, EU utom Norden, Utanför EU. 

I grafiken har vi slagit samman Norden och EU. I vår redovisning jämför vi med snittet för samtliga riksdagspartier.

Källa: SCB och Valmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".