Rakhmat Akilovs försvarsadvokater Johan Eriksson
Rakhmat Akilovs försvarsadvokater Johan Eriksson och Robin Söder hämtar ut domen i Stockholms tingsrätt. Akilov döms till livstids fängelse för terrorbrott - fem mord och 119 fall av mordförsök. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Akilov överklagar inte dom

1:32 min

Rakhmat Akilov som dömts till livstids fängelse för terrorattentatet på Drottninggatan kommer inte överklaga tingsrättens dom. Det meddelade försvaret idag.

– Det man gör är ju att man väger de olika tänkbara utfallen mot att man kanske kan få komma ut på en anstalt istället för att sitta kvar i häkte. Given den informationen han har fått så har han kommit fram till att han inte vill överklaga domen, säger Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson.

Det var i torsdags som Stockholms tingsrätt meddelade sin dom i målet om terrorattentatet på Drottninggatan. Enligt tingsrätten har Rakhmat Akilov gjort sig skyldig till terroristbrott, fem mord, 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Påföljden blev livstids fängelse.

Akilov har sedan tidigare sagt att han önskar ett tidsbestämt straff. Under en presskonferens samma dag som domen avkunnades meddelade försvaret att Akilov var besviken över att ha dömts till livstids fängelse och att han behövde fundera i några dagar på om han ville överklaga domen eller inte.

Vad låg i vågskålen för att överklaga?

– Om man döms till livstids fängelse så har man normalt sett inte så mycket att förlora på att försöka få en ny prövning och då kanske få ett tidsbestämt straff, men för honom så måste han väga det mot hur det är på häktet och vad han tror att han för förutsättningar att få till stånd en sån dom, säger Johan Eriksson.

Tidsfristen för att överklaga tingsrättens dom löper ut i slutet av månaden, tre veckor efter att den meddelades. Ännu finns alltså möjligheten för de övriga parterna i målet, åklagaren eller någon av de många målsägandena att överklaga domen till hovrätten.

Åklagaren Hans Ihrman har ännu inte meddelat sin definitiva inställning till domen men sa i samband med att den meddelas att han "spontant" inte såg något skäl för åklagarsidan att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista