Nya poliser ska utbildas i Malmö

2:12 min

Uppmärksamheten kring polisrekryteringens svårigheter följs noga på Malmö universitet, där arbetet med Sveriges nyaste utbildning av poliser pågår för fullt.

I januari ska Sveriges fjärde polisutbildning ta emot sina första studenter. Caroline Mellgren är föreståndare.

– Jag tror Malmö är ett väldigt bra val för en polisutbildning, här finns många av de utmaningar och möjligheter som kännetecknar det moderna samhället i dag men också i framtiden, och jag tror att det är en bra miljö för blivande studenter. Och jag tror att det är bra för staden och för regionen att utbilda fler poliser, och sedan förhoppningsvis få fler poliser som är i tjänst här, säger hon.

Vårterminen 2019 ska 96 studenter börja polisutbildning i Malmö och nästa höst lika många till, därefter ökar antalet och när man är i full gång kommer det att finnas mellan 600 och 700 blivande poliser i utbildningen, enligt Caroline Mellgren.

Exakt vilka kriterier som avgör vilka personer som släpps in, väljer hon att inte kommentera.

– Huvudsaken är att man fyller de utbildningsplatser som finns, säger hon.

Men många vill ju att det ska vara rätt personer som blir poliser?

– Det är jag övertygad om att det är. De studenter som börjar på utbildningen är väl lämpade, anser Caroline Mellgren.

I juni har det både rapporterats att rekordmånga har sökt till polisutbildningen inför vårterminen nästa år, nästan 2 000 fler än i fjol, och att utbildningen ofta drabbas av avhopp, 100 stolar riskerar stå tomma i höst.

Caroline Mellgren vill att utbildningen i Malmö ska lära av föregångarnas framgångar och bakslag.

– Vi tittar ju på hur de andra har gjort för att ta vara på alla goda erfarenheter för att skapa en så bra utbildning som möjligt, där vi också får ut en polis som kan hantera hur samhället ser ut idag och som har en kompetens att kommunicera med olika grupper och har en förståelse för olika gruppers situation.

– Polisutbildningen är ju väldigt mångfasetterad, den allmänna bilden kanske är att det är mycket fokus på att skjuta och köra polisbil, och det är viktiga bitar, men det finns också mycket annat i polisutbildningen som är viktigt, säger Caroline Mellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista