Tredelad bild: Mobiltelefon med appar, googlesökning på "Hur funkar livet utanför murarna?" och en telefon och dator med bank-id.
1 av 3
Intagna ska få testa den digitala världen, ladda ner appar, googla och hantera bank-id, fast inte på det riktiga internet. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Isabell Höjman/TT.
Kriminellas revansch, Kris.
2 av 3
Gyuru Petö på Kris i Malmö har lärt sig hantera en dator, men det tog ett år efter frigivningen innan han skaffade en egen, erkänner han. Foto: Odd Clausen.
Kriminalvården
3 av 3
Fredrik Wilhelmsson, enhetschef på kriminalvården, säger att dator- och it-vana är en viktig del av rehabiliteringen av f d brottslingar. Foto: Odd Clausen.

Kriminalvården vill göra intagna digitala

2:11 min

Den som hamnar i fängelse berövas tillgång till modern teknik, som mobiltelefon, dator och internet. Att inte ha det är ett handikapp för den som blir fri efter ett längre fängelsestraff och försvårar återanpassningen till samhället.

– Vi ska ha klart för oss att många av våra klienter har suttit väldigt långa tider, och har man då varit inlåst sedan början av 90-talet eller mitten av 80-talet, så var det en helt annan värld då, säger enhetschefen Fredrik Wilhelmsson på kriminalvården. Han leder ett projekt som ska göra Sveriges interner mer digitala.

– Det vi släpper ut folk till i dag är en värld där man behöver kunna hantera digitala verktyg för att ta sig fram; man måste kunna parkera en bil, åka buss, söka ett jobb, kommunicera med myndigheter och så vidare, säger Fredrik Wilhelmsson.

Att okunnighet om dagens sätt att kommunicera försvårar återkomsten till samhället, intygas av Gyuru Petö, verksamhetsansvarig på Kris i Malmö, som suttit i fängelse fem till sex år av sitt liv för olika typer av stölder.

– Man är ju bortkopplad fram samhället, så att säga, när man sitter i fängelse. Och när man kommer ut är det en massa problem som kommer på en gång, en del av det är ju internet. Man vet inte vilken ände man ska ta tag i, när man kommer ut, säger Gyuru.

Kriminalvården ska nu simulera it-miljöer i det treåriga projektet. Det kan handla om hur man gör när man googlar, söker på wikipedia, hur man laddar ner en app, betalar bussbiljetten, hur man tar ut pengar eller hanterar bank-ID, men det sker alltså inte på riktiga internet.

– Det finns ju naturligtvis ett krav på säkerhet i det här, vi kan inte tillåta att folk fortsätter begå brott via nätet, utan vi måste hantera det på ett säkert sätt, säger Fredrik Wilhelmsson.

Han hoppas det ska underlätta återkomsten till samhället.

– Jag brukar säga att vi ska aldrig släppa ut någon utan fem färdigheter: man ska kunna läsa, skriva, räkna, uttrycka sig i tal och man måste kunna hantera digitala verktyg, när man kommer ut i samhället.

– Att vi måste anpassa våra klienter är en del i rehabiliteringen. Man ska ha goda nätverk när man kommer ut, man ska ha ett jobb, man ska ha en bostad, man ska kunna hantera sitt eventuella missbruk men man måste också kunna hantera den digitala världen, som vi släpper ut människor i, säger Fredrik Wilhelmsson på Kriminalvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista