Den rättpsykiatriska vården får underkänt

Den rättspsykiatriska vården i Sverige har allvarligt misslyckats, enligt Socialstyrelsen. Nästan var tredje patient dömdes för nya brott redan under den tid de vårdades. Och var femte begick brott efter frigivning, visar en granskning från Socialstyrelsen.
Rättspsykiatrin borde ändras helt, enligt ett förslag från en enig parlamentarisk kommité, som nu är ute på remiss. Möjligheten att dömas till rättspsykiatrisk vård ska tas bort, och så gott som alla brottslingar ska hamna inom kriminalvården. Stuva om Psykansvarskommitéen vill stuva om rejält i både kriminalvården och rättspsykiatrin. Idag kan en brottsling med allvarlig psykisk störning inte dömas till fängelse. Men enligt den parlamentariska, eniga kommitéens förslag, som nu är ute på remiss, ska detta ändras. Nästan alla som idag döms till rättspsykiatrisk vård, ska i framtiden hamna i fängelse eller på nån annan anstalt i kriminalvårdens regi. Dom psykiskt störda ska i regel vårdas endast under den strafftid man dömts till. Idag är det tvärtom, många psykiskt störda sitter inspärrade längre inom rätsspsykiatrsik vård, än vad de skulle gjort om de bedömts som friska och hamnat i fängelse. Mer pengar till öppenvård De långa vårdtiderna motverkar sitt syfte, menar både kommitén och socialstyrelsen. Den nya kriminalvården bedömms bli bättre utan att för den sakens skull bli dyrare. Antagligen billigare, skriver psykansvarkommitéen. Med färre dyra och långvariga rättspsykiatriplatser, blir det mer pengar över till öppenvård och fler vårdinsatser av kriminalvården, säger rikspolischefen Sten Heckscher.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".