Man med glasögon.
Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen. Foto: Maja Suslin/TT

Utrikesfödda bakom jobbtillväxt

2:00 min

Åtta av tio nya jobb tillsattes med utrikesfödda förra året. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

– Faktum är att hela jobbtillväxten - samtliga nya jobb inom industrin -  gick till utrikesfödda. Vi ser också att 90 procent av arbetstillväxten inom offentlig sektor gick till utrikesfödda, säger arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustavsson.

Den svenska konjunkturen är stark och det märks på efterfrågan på arbetskraft.

I dag kommer Arbetsförmedlingen med sin stora prognos för det kommande året. Den visar generellt en fortsatt ljus bild och i synnerhet att allt fler utrikesfödda får jobb.

Det betyder att trenden fortsätter; att utrikesfödda får en allt större betydelse för den svenska ekonomin. I fjol skapades 94000 nya jobb och 75000 av dessa besattes med personer födda utomlands.

För första gången har arbetsförmedlingens statistik brutits ned branschvis. Siffrorna visar att vissa näringsgrenar är helt beroende av invandrad arbetskraft.

I industrin, inom handel, hotell och restaurang svarar utrikesfödda för hela tillväxten av sysselsättning. Även skola, vård och omsorg är helt beroende av utrikesfödda när det gäller framväxten av nya jobb.

– Utan den här arbetskraftsreserven, skulle svensk ekonomi sett väldigt annorlunda ut. Företagen skulle inte kunnat rekrytera och växa så som de gjort, säger Håkan Gustafsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista