Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Janerik Henriksson/TT

Per Bolund (MP): Bankerna kommer behöva ta ansvar

2:00 min

Det är rimligt att kräva att storbankerna tar ansvar för att erbjuda kontantuttag och insättning av kontanter över hela landet.

Det säger nu finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP), efter att Riksbankskommittén i går presenterade sitt förslag med fler krav på förbättrad kontanthantering.

– Jag tycker ju att det är rimligt, när man är en stor finansiell aktör och också har mycket goda affärer, att man då också har ett visst samhällsansvar, och att man då faktiskt kan ta en uppgift att bistå med att se till att kontanter kan användas i hela vårt samhälle, säger Per Bolund (MP).

Säger alltså Per Bolund om utredningen som presenterades i går och som vill att de sex storbankerna ska vara skyldiga enligt lag att se till att det finns rimlig tillgång till kontanter i hela samhället.

Något som, enligt utredningen, betyder att bara väldigt få personer ska ha längre än två och en halv mil till ett ställer där de kan få tag i eller sätta in kontanter.

– Förväntningen från utredningen och från alla de partier som står bakom är ju att det här är någonting som är genomförbart och som också kommer att hända, och där bankerna kommer att behöva ta ett ansvar, säger Per Bolund.

Men kritik som redan nu kommit från storbankerna är att en sådan här lag skulle kan bryta mot EU:s konkurrens- och statsstödsregler. Men Per Bolund vill vänta med att kommentera den här kritiken tills remisserna på utredningen kommit in.

– Men det är klart en fråga vi kommer fortsätta ha i åtanker och där vi också med iver kommer ta emot remissinstansernas svar, säger han.

Ja, under sommaren och hösten är utredningen ute på remiss, och först efter det kan det gå vidare till proposition, men Per Bolund vill i nuläget inte säga något om när en eventuell lagstiftning kan vara på plats.

– Nej, jag är inte beredd att säga någon exakt tidpunkt. Men vi vet ju att omställningen i ekonomin går väldigt snabbt, så det finns ju en anledning att inte vänta för länge med åtgärder, säger Per Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista