Militärer.
Amerikanska och sydkoreanska militärer på minnesdag för krigsveteraner i slutet av maj på en militärbas i Sydkorea. Foto: Ahn Young-joon/TT.

Trumps militära eftergifter väcker oro

Republikansk senator: Stödjer inte att våra trupper dras tillbaka
0:55 min

I USA har överenskommelsen mellan Donald Trump och Kim Jong-un på många håll tagits emot som ett första positivt steg i en längre komplicerad process.

Samtidigt finns en oro över att Trump ska gå med på alldeles för betydande eftergifter. 

Donald Trumps beslut att avbryta militärövningarna med Sydkorea utgör en tvär förändring av amerikansk utrikes- och försvarspolitik i regionen. Övningarna har pågått i decennier.

Under presskonferensen igår använde Trump ordet ”provokativ” för att beskriva militärövningarna, samma formulering som Nordkorea ofta använder sig av.

USA har hittills hävdat att övningarna är defensiva och att dess syfte är att förbereda Sydkoreas och USA:s militära förmåga inför en nordkoreansk aggression.

Beslutet att avsluta övningarna verkade komma som en överraskning för både Sydkorea och för delar av USA:s militär.

I ett uttalande från Sydkoreas presidentadministration stod det att man försöker ”ta reda på vad president Trumps exakta avsikt” är.

Enligt den amerikanska militärens talesperson i Sydkorea har man inte fått några uppdaterade direktiv när det gäller övningarna. Fram till dess kommer man fortsätta förbereda för höstens inplanerade militärövning, skrev talespersonen.

Ett uttalande från USA:s försvarsdepartement tydliggjorde däremot att försvarsministern, James Mattis, hade informerats innan.

Donald Trump sa också att han någon gång i framtiden skulle vilja kalla hem USA:s trupper från Sydkorea. För tillfället har USA runt 30 000 soldater stationerade där.

En sådan eftergift skulle möta massivt motstånd i USA, inte bara från meningsmotståndare, utan också från det egna partiet.

– Om ett framtida avtal innebär att vi ska dra tillbaka våra trupper kan jag inte stödja det, sa den republikanske senatorn Lindsey Graham. Det är precis vad Kina vill och det skulle göra Asien mindre stabilt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".