Delad opinion i Sydkorea
Hur Il Woong i Seoul och Seo Ji Hyun i Seoul. Foto: Lee Soo-kyoung/Sveriges Radio

Delad opinion i Sydkorea efter toppmötet

1:27 min

Efter toppmötet i Singapore i går har USA:s president och Nordkoreas ledare samstämmigt uttryckt en önskan att avsluta Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar på Koreahalvön. I Sydkorea, som är USA:s traditionella allierade, är reaktionerna blandade.

– Jag tycker att det är för tidigt att tala om att dra tillbaka trupper och avsluta militärövningar. Det här borde ske gradvis och att tala om det just efter toppmötet är för tidigt, säger 45-åriga Hur Il Woong i Seoul.

Ända sedan Koreakrigets slut på 50-talet har USA och Sydkorea varit militärt allierade, och det finns en stor amerikansk närvaro i Sydkorea i form av militärbaser och amerikanska soldater och personal. Det är provocerande för Nordkorea och irriterande för Kina, som är Nordkoreas traditionella allierade sedan kriget.

Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA i dag förväntar sig Nordkoreas ledare Kim Jong-un efter mötet med USA:s president att övningarna ska upphöra. Men i Sydkorea är opinionen delad.

För många konservativa väljare står USA för trygghet och ses som en garant för Sydkoreas säkerhet. Medan andra anser att USA:s närvaro i Sydkorea skapar problem, och ser fram emot ett slut på militärövningarna, liksom 28-åriga Seo Ji Hyun i Seoul.

– Jag har tyckt länge att de amerikanska trupperna borde dras tillbaka från Sydkorea. Efter det kommer Nordkorea att sluta förbereda för krig också, så jag tycker att toppmötet var lyckat, säger Seo Ji Hyun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista