Anders W Jonsson (C), Camilla Waltersson Grönvall (M), Anna Starbrink (L) och Jakob Forssmed (KD).
Anders W Jonsson (C), Camilla Waltersson Grönvall (M), Anna Starbrink (L) och Jakob Forssmed (KD). Foto: TT
När vården inte räddar liv

Starka reaktioner på Ekots granskning

2:52 min

Det har kommit starka politiska reaktioner på Ekots granskning om hur vårdpersonal brister i hanteringen av livsavgörande beslut. Det handlar om beslut ifall en patient ska få livsuppehållande behandling eller inte.

– Det är oerhört allvarligt, det skaver mot människovärdesprincipen och det hotar tilliten till vården, särskilt för äldre och funktionsnedsatta som kanske inte kan föra sin egen talan, och deras anhöriga, säger Jakob Forssmed, äldrepolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Ekot har avslöjat allvarliga brister i hur beslut om att inte ge patienter livsuppehållande behandling sköts. Sådana här beslut ska läkare, enligt lag, diskutera med patient och närstående när det är möjligt. Men i Ekots stickprov kunde läkare bara visa att man pratat med patienten i 16 procent av fallen.

Ibland tas också beslut på felaktig grund, och vi har hittat flera fall där vårdpersonal blandat ihop vilka patienter som ska få livsuppehållande vård och vilka som inte ska det.

Jakob Forssmed från Kristdemokraterna har nu ställt en fråga om det här i riksdagen.

– Jag har ställt krav på regeringen att vidta åtgärder, se över riktlinjerna och lagstiftning så att det här inte kan ske på det här sättet. Det måste stramas upp rejält.

Också Miljöpartiet säger att man tycker att det är viktigt att patient och närstående i möjligaste mån får vara del av beslutet, och få bra information.

Att så inte alltid sker, har fått också Liberalernas sjukvårdstalesperson Anna Starbrink att reagera.

– Ja, med bestörtning. Det är enorm kränkning av personens frihet, att någon tar sig rätten att bestämma över någons liv och död utan att involvera personen. Jag tycker att det är både ovärdigt och respektlöst.

Och Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna oroar sig för att det här kan leda till en minskad tillit till sjukvården.

– Sverige har bland den medicinskt bästa sjukvården i världen, och därför är det extra viktigt att vi inte riskerar den viktiga tilliten.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har än så länge inte kommenterat granskningen. Men Centerpartiets Anders W Jonsson, som sitter i socialutskottet och som också är barnläkare, säger att det är viktigt att nu jobba för att det här ska fungera bättre.

– Den här granskningen har upprört mig väldigt mycket. De här besluten är några av de absolut viktigaste besluten man fattar i svensk sjukvård. Det är viktigt att de fattas, att de anhöriga och om det går patienten informeras, och det är viktigt att det dokumenteras på ett korrekt sätt. Det finns tydliga anvisningar från Socialstyrelsen, och när man nu hittat så många fall där man inte följt det här utan genat i kurvorna, då blir jag väldigt upprörd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista