Cox's Bazar.
Sveriges Radios migrationskorrespondent är på plats i Cox's Bazar. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Fler rohingyer flyr Myanmar: Militärerna brände vårt hus

2:00 min

Fler ur den muslimska folkgruppen rohingya fortsätter att fly Myanmar (tidigare Burma) till Bangladesh. Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR handlar det om 300-400 personer varje vecka.
Den burmesiska militären fortsätter sina attacker, det säger flyktingar som vår migrationskorrespondent har träffat på plats.

– Jag har mina örhängen kvar, säger trebarnsmamman Humayra, men inte längre sin guldnål i näsvingen.

Smycket betalade familjens båttransport från Myanmar hit till Bangladesh efter att de hade vandrat till fots i många dygn. De kom hit till UNHCR:s transitläger för fjorton dagar sedan.

– Militärerna brände vårt hus, säger de. En berättelse som är snarlik många andras. 

De beskriver sitt vardagsliv i Myanmar som under ständigt hot. På nätterna drog männen sig upp i bergen och kom ner dagtid för att skydda mark, odlingar och djur.

Militären kom dagtid och konfiskerade tillgångarna och brände ner husen. Kvinnorna var ensamma kvar med barnen på nätterna och vissa blev våldtagna.

Familjen framför mig stannade ända tills nyligen för att se efter släktingars mark, men insåg att situationen inte skulle bli bättre, säger hon. 

Enligt Humayra är attackerna mot rohingyer fler igen. Och andra som jag intervjuar, som ringer anhöriga som är kvar i Myanmar, påstår samma sak - den burmesiska militären har återupptagit sina räder.

Det sker i så fall parallellt med att Myanmars regering gemensamt med FN:s utvecklingsprogram UNDP och flyktingkommissarie UNHCR har undertecknat en viljeförklaring om att rohingyer ska få återvända.

Trebarnsfamiljen framför mig gav upp om att någonsin få burmesiskt medborgarskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista