Bilden visar från vänster Peter Fausö, Försäkringskassan, Gert Sternskog, Arbetsförmedlingen, Mats Berggren, Polisen och Patrik Andersson, Skatteverket, vid en gemensam presskonferens på Rättscentrum i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.
Mats Berggren, polisen är nöjd med resultatet. Foto: Johan Nilsson/TT.

94 miljoner tillbaka från kriminella

2:38 min

Drygt 94 miljoner kronor kunde återföras till staten förra året tack vare myndigheternas samarbete i Region Syd mot grov och organiserad brottslighet.

Sedan 2009 har statliga myndigheter samarbetat med uppdraget att komma åt pengarna från den grova och organiserade brottsligheten. Förra året gav det arbetet i Region Syd 94 miljoner kronor tillbaka till staten, i form av olika bidrag som inte betalats ut eller krävts tillbaka, utmätningar och skatt. Det är en siffra som Mats Berggren, chef för polisens underrättelsetjänst i Region Syd är nöjd med.

– Nu har vi legat nästan på de nivåerna de senaste fem åren, men i förhållande till vad det kostar oss att göra den här satsningen och vad som förs tillbaka till staten så är det mycket god förtjänst, säger Mats Berggren.

Myndigheterna fokuserar på ett tiotal strategiska personer och deras nätverk som driver företag. Fusket hittas i alla möjliga branscher. På senare har fusk med assistansersättning varit i fokus. Nyligen har man börjat granska tandvårdsstödet närmare och hittat företag med legitimerade tandläkare som har krävt ersättning för påhittade patienter och behandlingar. Arbetet fortsätter.

– Vi har ju fokus allt, men det som är prioriterat är bland annat assistansen, det är den tillfälliga föräldrapenningen, det är tandvårdsstödet. Det är de här områdena som genererar stora summor, säger Peter Fausö, områdeschef på Försäkringskassan i södra Sverige.  
 
Utöver de 94 miljoner som staten lyckades ta tillbaka förra året finns ytterligare pengar som Kronofogden ska driva in, vilket höjer summan till knappt 128 miljoner i Region Syd. Enligt Mats Berggren ändras brottslingarnas beteende till följd av kontrollerna, till exempel genom att de byter bransch.

– Vi kan ju se att vi skapar problem för dem genom att både de själva och deras affärskamrater och partners får avtjäna fängelse.  De får näringsförbud, de får väsentligt mindre pengar att röra sig med att återinvestera i sina verksamheter. De får inte möjlighet att växa eller investera i annan brottslighet på samma sätt som de hade fått annars, säger Mats Berggren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista