De vanligaste cancerformerna i Sverige är prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer.
Arkivfoto. Foto: Tore Meek, TT

Svensk cancervård blir allt bättre

2:16 min

Den svenska cancervården blir allt bättre och färre personer dör i stroke. Det visar en ny kartläggning från Sveriges kommuner och landsting där man gått igenom tillgänglighet, kostnader och medicinska resultat runt om i landet.

Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018 ges ut av Sveriges kommuner och Landsting (SKL) och innehåller analyser av svensk befintlig vårddata. 

Ett av resultaten i rapporten är att allt fler svenskar överlever cancer. 

– Vi ser att allt fler klarar sig allt längre med cancer. Många lever idag med cancer som en kronisk sjukdom, inte som en sjukdom som man dör av, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL. 

Utöver framstegen vad gäller cancer, konstaterar också SKL dödligheten till följd hjärtinfarkt och stroke minskar.

– Det kan bero dels på att levnadsvanorna är bättre, alltså att det är förre som röker och fler som rör på sig. Men också på läkemedelsinsatser som blodförtunnande behandlingar, säger Karlsson. 

Rapporten pekar också ut några av sjukvårdens nya utmaningar. En av dem är allmänhetens uppfattning och förtroende, som på vissa håll är på bottennivåer. Värst är det i Västernorrland där bara 46,2 procent uppger att man har förtroende för sjukvården i sin helhet.

– Patienterna är förhållandevis nöjda, medan den allmänna uppfattningen är sämre.  det är ganska allvarligt med tanke på att det är ett system somalla är med och betalar för och ska känna sig trygga med. Vi behöver kommunicera och beskriva vården på ett sätt som gör att allmänheten också känner stort förtroende för vården, för de har de anledningar att ha. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista