Fredrik Önnevall
Fredrik Önnevall. Foto: Emil Langvad/TT

HD prövar dom mot SVT-journalist

1:23 min

Högsta domstolen kommer ta upp den fällande domen mot SVT-journalisten Fredrik Önnewall som dömdes för att ha smugglat en syrisk flyktingpojke till Sverige.

Åklagaren ville ha Fredrik Önnevall dömd till fängelse medan försvaret ansåg att en friande dom vore rimlig på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl. Fredrik Önnevall dömdes tillsammans med två medarbetare för att ha hjälpt en 15-årig flyktingpojke till Sverige i samband med en inspelning av en dokumentärserie år 2014. Nu ska alltså högsta domstolen ta ställning.

– Vi är mycket glada över att högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd. Det har varit en lång kamp och nu hoppas vi att ansträngningarna ger resultat. Vår inställning är att det här inte rör sig om något brott, säger försvarsadvokat Björn Benschöld till Ekot.

Högsta domstolen ska ta ställning till brottsrubriceringen och straffets längd, säger justitiesekreterare Anna Tikkanen.

– Vi ska pröva hur gärningen ska rubriceras. Det finns tre olika grader av människosmugglingsbrottet. Eftersom det är bara de tilltalade i målet som klagat och de är dömda för människosmuggling av normalgrad, så är prövningen begränsad att bedöma om det är normalgrad eller ringa brott. Sedan ska högsta domstolen pröva påföljdsfrågan, säger Anna Tikkanen till Ekot.

Ska ni pröva om brottet har begåtts?

– Nej. När det gäller själva gärningen så kommer högsta domstolen att utgå från det som hovrätten funnit och som finns beskrivet i hovrättens dom, säger Anna Tikkanen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista