Människor protesterar i Argentina
Protester mot legaliseringen av abort. Foto: AFP/TT/WALTER MONTEROS

Jämnt när Argentinas kongress röstar om att legalisera abort

1:36 min

Idag röstar Argentinas kongress om att legalisera abort fram till 14:e graviditetsveckan. Valet väntas bli jämnt och de senaste veckorna har präglats av stora demonstrationer både för och mot abort.

Tumult igår kväll när polisen gick in i en av de många skolor som ockuperats av elever till stöd för legaliseringen av abort. Högstadieelever klädda i grönt, som blivit abortkampens färg, skanderade samma ramsor som de senaste veckorna hörts på Argentinas gator: "P-piller för att inte abortera, abort för att inte dö", och "ner med patriarkatet, feminismen kommer segra".

Abortkampen har pågått länge i Argentina, men fick ny fart för några månader sen, när kongressledamöter från olika partier föreslog att abort ska legaliseras till och med 14:e graviditetsveckan. Idag är abort förbjudet förutom efter våldtäkt eller vid fara för kvinnans liv, men även då är det svårt att få en laglig abort, eftersom många läkare vägrar genomföra ingreppet.

Omröstningen väntas bli väldigt jämn. Ja- och nej-sidan har nästan lika många röster, och beslutet kommer avgöras av de 15 kongressledamöter som ännu inte bestämt sig. Pressen är hård från båda sidor: Även motståndarna till lagen har hållit stora demonstrationer och den katolska kyrkan har protesterat mot lagen. Påve Franciskus, som kommer från Argentina, har inte uttalat sig offentligt, men har hållit enskilda samtal med högt uppsatta politiker.

Om kongressens underhus idag röstar ja så fortsätter lagförslaget till senaten. Argentinas president Mauricio Macri har lovat att inte lägga in veto mot en legalisering trots att han själv är motståndare till fri abort. Många Latinamerikanska länder följer den argentinska debatten på nära håll, eftersom beslutet kan få följdverkningar i andra länder med hård abortlagstiftning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista