Hamnstaden Hodeidah
Hamnstaden Hodeidah. Foto: Hani Mohammed/AP

FN varnar för förvärrad humanitär katastrof i Jemen

2:24 min

I Jemen inledde i morse den Saudiledda koalitionen ett anfall mot hamnstaden Hodeida, offensiven väntas bli den mest omfattande sedan Jemenkriget inleddes för tre år sedan. FN varnar för förvärrad humanitär katastrof i ett land som redan befinner sig på randen till svält, med 22 miljoner hjälpbehövande människor.

Flygbombningar, artilleribeskjutning från havet och kraftig skottlossning redan i gryningen. Saudiarabiens förhoppning är att anfallet mot hamnstaden ska leda till ett avgörande nederlag för houthirebellerna som tog över stora delar av Jemen för fyra år sedan. Hodeidah är en milstolpe, sa Jemens fördrivna regering som befinner sig i exil i Saudiarabien.

Men FN och internationella hjälporganisationer varnar för en förvärring av den humanitära katastrofen. 70% av Jemens mat och förnödenheter kommer når landet via Hodeidah. Om hamnen tvingas stänga på grund av strider, kan de uteblivna matleveranserna leda till att miljoner människor drabbas av omedelbar svält, i ett land som redan idag är klassat som en av världens allvarligaste humanitära kriser.

FN:s sändebud till Jemen är djupt oroad och har manat båda sidor att undvika en eskalering, visa återhållsamhet och förhandla. Men Jemens exilregering svarar att de redan har uttömt alla fredliga och politiska försök att fördriva de shiamuslimska Houthirebellerna, som av Saudiarabien betraktas som ärkefienden Irans förlängda arm. Rebellerna anklagas för att ta emot iranska vapen via hamnen i Hodeidah.

Saudiarabien har vid upprepade tillfällen anklagats för krigsbrott i Jemen. Saudiska bombräder har drabbat både civila och sjukhus, senast i förrgår en koleraklinik som satts upp av läkare utan gränser.

Men ett förslag om en FN-undersökning av påstådda krigsbrott stoppades i höstas - bland annat efter att Saudiarabien hotade se över handelsförbindelser med länder som ställde sig bakom en utredning.

Hodeidah ligger vid Röda Havet och en av de första geografiska markeringarna som kommer upp när man öppnar en internetkarta över Hodeidah är: nöjespark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista