Partiledardebatt i riksdagen
Partiledardebatt i riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT

Vårens sista partiledardebatt i riksdagen är över

2:35 min

I riksdagen höll partiledarna idag den sista partiledardebatten före sommaren. När Ulf Kristersson (M) inte gav replik på Jimmie Åkesson (SD) fick han kritik.

Socialdemokraternas partiledare statsminister Stefan Löfven inledde debatten:

– Det val vi har framför oss blir en folkomröstning om svensk välfärd, jag väljer inte skattesänkning som ger mest till några rika få. Jag väljer ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige för oss alla.

Moderatledaren Ulf Kristersson svarade med att lova åtgärder mot alla regeringens misslyckanden med till exempel långa vårdköer och brottsligheten.

Men Ulf Kristersson ville också snabbt ha en ny migrationsuppgörelse med Socialdemokraterna, bland annat med tanke på att allianspartierna är splittrade i frågan.

– Om inte vi löser den här frågan nu, så förblir en av Sveriges allra viktigaste frågor olösta. Den tillfälliga lagen går ut sommaren 2019 och om vi inte löser den före det så väntar riktigt allvarliga problem.

Stefan Löfven svarade att en uppgörelse vore bra, men måste vänta i avvaktan på att EU först enas i frågan.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Jimmie Åkesson riktade stark kritik mot regeringen för att ha misslyckats i satsningar på välfärden.

– Man kan inte lägga 50 miljarder av statens pengar varje år på invandring och integration och sedan inbilla sig att det inte påverkar våra möjligheter att upprätthålla och utveckla välfärden, sa han.

Stefan Löfven svarade med att Sverigedemokraterna vill sänka skatterna med 35 miljarder kronor och vill försvaga anställningsskyddet.

Stefan Löfven sa också att moderatledaren Ulf Kristersson räknar med stöd av Sverigedemokraterna efter valet.

– Kristersson ger besked om att försöka bilda regering även om de rödgröna blir större, med hjälp av Sverigedemokraterna. Något annat sätt kan man inte tolka det på. Han begär inte ens replik mot Sverigedemokraterna.

Efter debatten fick moderatledaren Ulf Kristersson också kritik för att han inte tog replik mot Jimmie Åkesson av liberalernas partiledare Jan Björklund:

– Jag tror att det är viktigt att Alliansen markerar skillnaderna mot Sverigedemokraterna, för det är ju uppenbart att många står och väger mellan Alliansen och SD. Då är jag både förvånad och lite besviken över att Ulf Kristersson inte utnyttjar det tillfället och tar den debatten.

Moderatledaren Ulf Kristersson svarade efter debatten:

– Den grundläggande orsaken till att jag inte tar debatten är för att jag vill ju diskutera min politik. De flesta replikerna är till för att förvanska motståndarens uppfattning och tjafsa om den, det tycker jag är helt meningslöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista