Turkisk flagga på en båt vid Bosporen. Foto: Murad Sezer/Scanpix

Stor oro bland turkar i Sverige

3:14 min

Den danska säkerhetspolisen har haft information om att Turkiet planerade mord på oppositionella i Danmark. Det har Ekot avslöjat idag. Även i Sverige är många som tidigare flytt från Turkiet rädda.

– Vi tänker efter när vi ska öppna våra fönster, vi undviker att bo på bottenplan, säger Eymen en tidigare affärsman som flytt till Sverige efter kuppförsöket sommaren 2016.

Av Turkiet anklagas han för att vara en del av Gulenrörelsen, som enligt Turkiet låg bakom militärkuppen.
 
Ekot har idag avslöjat att den danska säkerhetspolisen hade information om att Turkiet planerade politiska mord i Danmark. De utpekade måltavlorna sattes i säkert boende under en period.

Men redan innan det här avslöjandet kände sig Eymen inte trygg. Det som hände i Danmark kunde lika gärna hänt här i Sverige, menar han. Han säger att han är alltid observant.

– Överlag försöker vi göra våra ärenden under dagarna och på platser där det finns mycket folk. När jag ändå måste ut på kvällarna försöker jag undvika lugna och tysta områden. Men ändå får jag alltid en känsla av att jag är förföljd.

Ekot har tidigare kunnat avslöja att organisationer som står det turkiska regeringspartiet nära kartlagt och försökt värva anhängare av Gulenrörelsen i Sverige. Det har också funnits uppgifter om att ambassaden och personal på moskéer varit delaktiga i den här kartläggningen.

Men att Turkiet, såvida den danska säkerhetstjänstens uppgifter stämmer, planerat att mörda invånare i ett nordiskt land som Danmark, det är en upptrappning.

– Det här är väldigt väldigt allvarligt om Turkiet planerar att utföra attentat mot oppositionella utomlands, säger Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

Han får medhåll från Jonas Sjöstedt, partiledare för vänsterpartiet:

– Det är helt oerhört allvarligt om den turkiska regeringen planlägger mord i nordiska länder. Men tyvärr är jag inte särskilt förvånad. Det här speglar det förtryck som finns i Turkiet, säger han.

– Det här måste innebära att den svenska säkerhetspolisen verkligen studerar det som Erdoganregimens utsända gör i Sverige.

Från regeringen vill man i sak inte kommentera Ekots avslöjande eller om något liknande skulle hända i  Sverige men skriver:

”Människor som flytt sitt hemland och som fått en fristad i Sverige ska kunna utöva sina grundläggande fri- och rättigheter på precis samma villkor som alla andra människor som bor och lever här. Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt  om främmande makter försöker att tysta ner eller trakassera meningsmotståndare som står under vårt lands beskydd.”

”Det är Polismyndigheten och Säkerhetspolisen som har i uppgift att förebygga och bekämpa brott. I det fall det finns behov av säkerhetshöjande åtgärder med anledning av en konkret hotbild är det också dessa myndigheters uppgift att bedöma behoven av eventuella skyddsåtgärder.”  skriver Miriam Abu Eid, pressamordnare på justitiedepartementet.

Säkerhetspolisen svarar såhär på frågan om de har kännedom om något liknande som det som hänt i Danmark har hänt i Sverige:

"Det är en fråga som rör Säkerhetspolisens operativa arbete och som vi därför inte kan gå in på.
Det vi däremot kan säga är att ett flertal länder bedriver olovlig underrättelseverksamhet i Sverige i syfte att kartlägga personer. Flyktingspionaget pågår ständigt och Säkerhetspolisen arbetar aktivt för att förhindra och motverka verksamheten."

I Danmark har det idag kommit en rad politiska reaktioner på avslöjandet. Nasser Khader som är rättspolitisk talesperson för regeringspartiet Konservative vill att utrikesminister Anders Samuelsen kallar till sig Turkiets ambassadör.
 
 – Jag menar att det är på sin plats att utrikesministern kallar in ambassadören och protesterar officiellt.
 
Dessutom vill det rödgröna oppositionspartiet Enhedslisten kalla både utrikesministern och justitieministern till samråd i Folketinget om händelsen.

Det innebär att ministrarna kommer få svara på frågor från folketingsledamöter i sina respektive utskott. Samråden kommer dock hållas bakom stängda dörrar.

Varken utrikesministern, justitieministern eller danska säkerhetspolisen har idag velat kommentera uppgifterna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista