Gustav Fridolin talar på Järvaveckan
Gustav Fridolin talade på Järvaveckan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Gustav Fridolin (MP) talade klimathot på Järvaveckan

1:35 min

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin höll ikväll tal på partiets dag under Järvaveckan i Stockholm. Skolan, men också klimatetförändringarna var två av ämnena.

– Klimatförändringarna är nu, och det är en insikt som vi behöver förstå. Det handlar inte om några okända kommande generationer, sa Gustav Fridolin. 

Gustav Fridolin var den femte partiledaren som höll tal på Spånga idrottsplats under Järvaveckan. Hans tal spände över en rad områden,  som överkonsumtion, trygghet i skolan, solidaritet, segregation och globalt klimathot.

Han nämnde i sitt tal att världen behöver länder som går före på miljöområdet, som inspiration och som påtryckare, där han anser att Sverige nu tar ett ansvar. Och han försvarade också den omdiskuterade flygskatten som infördes i april, och gick också till angrepp mot moderatledaren Ulf Kristersson i den här frågan.

– Kristersson upprepade i förra veckan när ett flygbolag hotat att dra in två direktlinjer till USA. Vi har alltså två problem, klimathot, torka, naturkatastrofer och så färre direktflyg till Las Vegas. Jag vet vad jag tycker är allvarligast, sa Gustav Fridolin.

Temat för dagen på politikveckan på Järvafältet var skola och utbildning, något som Fridolin också berörde i sitt tal. På en pressträff tidigare på eftermiddagen aviserade han också flera förändringar som kommer i den nya läroplanen för förskolan som regeringen kommer att besluta om inom kort. Bland annat ska arbetet för jämställdhet förtydligas och regeringen kommer bland annat också att föra in ett krav på att personal ska arbeta med högläsning för barn.

– Barn ska få upptäcka hur spännande det är att läsa, det måste alla barn få känna. För att ära sig att läsa, det är en ansträngning, men en ansträngning som verkligen kan öppna helt nya världar och ge resultat, och ger dessutom möjlighet till goda möjligheter till lärande i skolan sen, sa Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista