USA:s centralbank höjer styrräntan.
Foto: Richard Drew/TT

Styrräntan i USA höjs

1:14 min

USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, höjer som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,75 – 2,00 procent. 

Mer överraskande var signalen om att det verkar blir fyra – och inte tre – räntehöjningar i år, och troligen även nästa år.

Beskedet som pekar mot ytterligare kommande räntehöjningarna kopplas till den starka ekonomin i USA där arbetslösheten nu är historiskt låg och en redan stark tillväxt spås bli ännu starkare när de stora skattesänkningarna för enskilda och företag slår igenom fullt ut.

Det har tidigare spekulerats i om antalet räntehöjningar i år och nästa skulle stanna på tre men med tanke på de mål som nu sats upp ser det ut att bli fyra.

Wall Street reagerade negativt på nyheten och de stora börserna sjönk omedelbart efter beskedet.

Samtidigt anses riskerna i världsekonomin ha ökat delvis på grund av det amerikanska tullutspelet och motåtgärderna från bland annat EU.

– Oron stiger för förändringar i handelspolitiken, sa nya Fed-chefen Jerome Powell. Vi börjar höra talas om företag som avstår från att investera och anställa.

– Men, forsatte Jerome Powell, vi bedömer det hittills bara som en risk och inget som påverkat ekonomin ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista