Träning i arena i Moskva inför VM
Foto: Felipe Dana/TT

Hård it-säkerhet bland media under VM

1:54 min

Vissa medieföretag kommer kassera datorer och mobiler som används under fotbolls-VM i Ryssland efter hemkomst till Sverige av säkerhetsskäl.

– Vi ser annorlunda på länder utanför EU och EES, oberoende vilka länder de är. Det är en skyddsåtgärd, säger Johan Ribberheim, säkerhetschef på SVT.

Vad menas med annorlunda i det här fallet? 

– Vi ser till att inte ha någon direktuppkoppling till vårt nätverk. Vi har alltid något som ligger emellan, och utrustning som varit över ska inte normalt sett jobba på vårt nätverk, säger han.

Johan Ribberheim säger alltså att det i Ryssland gäller samma regler som när man är utanför EU, och jämför exempelvis med en resa till Japan nyligen, där det också var strikta rutiner.

Han säger också att företaget höjt säkerheten eftersom det är valår, och Rysslands VM blir då en tillämpning av den höjda säkerheten.

Medieföretagen är annars inte så pratsamma om säkerhetsarrangemangen, och framför allt inte detaljer. I bakgrunden finns givetvis valet i september, och Ryssland har ju pekats ut som ett land som skulle kunna ha intresse av att försöka påverka. Landet har ju också pekats ut i USA för att ha försökt påverka presidentvalet.

En lösning för medieföretagen är att skicka med datorer, och i vissa fall även mobiltelefoner, som har några år på nacken, och sen kassera dem efter att de varit i Ryssland, det tycks vara relativt vanligt.

– Det är lite äldre prylar. De ligger under normal utfasning, vilket betyder att ordinarie process för avveckling enligt alla miljöcertifieringar sker, säger Johan Ribberheim på SVT.

Det måste ligga en del säkerhetstänk bakom? 

– Självklart, men det gäller fler resor som vi gör. Vi reser ju inte bara till Rysslands-VM, utan vi har andra produktionsresor utanför EES, och de hanterar vi precis likadant, säger Johan Ribberheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista