Brandhärjad byggnad.
Grenfell Tower efter den katastrofala branden i slutet av juni 2017. Foto: Frank Augstein.

Ett år sedan branden i Grenfell Tower

1:59 min

I dag är det ett år sedan branden i höghuset Grenfell Tower i västra London. 72 personer miste livet i en av de värsta bränderna i brittisk historia. De anhöriga till offren kräver att någon ställs till svars för branden.

–Det enda jag tänker på är Grenfell, säger Noha el-Baghdady som förlorade sin bror i branden för ett år sedan. Branden började efter midnatt på den fjärde våningen och spred sig på bara en halvtimme upp till de översta våningarna där hennes bror bodde. Hon vill att de som bär ansvaret för att byggnadens fasad kläddes med ett billigt och brandfarligt material ska dömas i domstol.
 
Det pågår en omfattande polisutredning om branden men också en offentlig utredning som ska ta reda på sanningen. Inom ramen för den har överlevande och anhöriga fått ge sin bild av vad som hände i Grenfell Tower för ett år sedan. Noha Bagdady hoppas att hennes historia ska bidra till att en liknande katastrof aldrig inträffar igen.

–Ingen ska behöva samma helvete som vi gått igenom.

I dag står den utbrända byggnaden fortfarande kvar i området och på många ställen finns sedan länge små minnesplatser med hyllningar till offren. En tyst minut kommer hållas vid lunchtid i hela Storbritannien och en lång rad med minnesstunder kommer äga rum under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista