Övningskörning på körskola. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Övningskörning på körskola. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Arbetslösa ska kunna få CSN-lån för körkort – det här gäller

1:43 min

Från och med första september blir det möjligt för arbetslösa att ta CSN-lån för att ta körkort. Nu är reglerna för hur de här ska gå till klara.

– Körkort är i dag en klassfråga och det är också en möjlighet att få ett jobb och därför har vi drivit igenom möjligheten att få ett körkortslån till rimlig ränta och bra villkor, säger Ulla Andersson som är ekonomisk politisk talesperson hos vänsterpartiet.

Lånet på max 15 000 kronor genom CSN, gäller b-körkort och om man är inskriven hos en trafikskola. För att ta lånet ska man vara mellan 18 och 47 år.

De under 25 år ska vara inskrivna hos Arbetsförmedlingen och delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program där. För de över 25 gäller samma regler men de ska ha varit inskrivna hos arbetsförmedlingen i minst sex månader innan ansökan kommit in till CSN.

Varför gäller det bara folk som är arbetslösa?

– Det här är första gången det nånsin införs en sån här reform och det här är då ett försök att möjliggöra för fler att få körkort sen får vi se hur det här faller ut om vi behöver öka gruppen eller öka tillgängligheten på annat sätt, säger Ulla Andersson.

Enligt regelverket ska man börja betala tillbaka lånet med 300 kronor i månaden som huvudregel och börja göra det omkring ett och ett halvt år efter att lånet togs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista