Fotbollsarenorna fylls - allt mer publik

Publiken strömmar till fotbollsarenorna i sällan skådat antal. På bara några år har publiksnittet gått från drygt 4 000 per allsvensk match till över 10 000 på bara några år, och när det svenska landslaget på fredagskvällen spelade sin sista landskamp i Sverige före avresan till Japan och VM, mot Paraguay, var Råsundastadion fullsatt. Nära 35 000 biljetter var sålda till machen där Sverige förlorade med 1-2.
För knappt en vecka sedan avslutades ishockey-VM i Göteborg, utan att det en enda gång var utsålt i Scandinavium. Ishockeyförbundets avgående ordförande Rickard Fagerlund är bekymrad över utvecklingen i sin sport och menar att en förklaring är att ishockeylagen i Stockholm tappat sin själ och därmed sitt grepp om publiken, och en nedgång i Stockholm påverkar ishockeyintresset i hela landet. - AIK och Djurgården har enligt mitt förmenande tappat själen och därmed också fansen, man måste alltså bygga upp det här. Vi har ju klubbar som har odlat det här på ett väldigt föredömligt sätt, Färjestad, Leksand, Brynäs med flera, och de gör det på ett suveränt bra sätt, men det saknar jag i Stockholm, säger Rickard Fagerlund. Bägge idrotterna har arbetat framgångsrikt med att få bort bråken på arenorna. Rickard Fagerlund menar att ishockeyn då även blev av med fansen - fotbollen lyckades behålla dem, vilket han nu är avundsjuk på, och Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell håller med om att fansen är nyckeln till framgången. - Jag tycker att de goda krafterna har tagit över i supporterklubbarna, och att se exempelvis ett lokalderby då och den kamp som är på läktarn mellan de två supporterklubbarna, det är alldeles underbart. Så supporterklubbarna och föreningarnas mycket metodiska arbete, det är en av grunderna till publikuppgången i allsvenskan, säger Lars-Åke Lagrell.
Margita Boström, reporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".