Det kriminella nätverket Osmanen Germania
1 av 3
Foto: Från Osmanen Germanias musikvideo
Metin Külünk från AKP och Osmanen Germanias ledare Mehmet Bagci.
2 av 3
Metin Külünk från AKP och Osmanen Germanias ledare Mehmet Bagci.
Erdogans rådgivare Ilnur Cevik bär Osmanen Germanias emblem när han träffar organisationens ledare Mehmet Bagci
3 av 3
Erdogans rådgivare Ilnur Cevik bär Osmanen Germanias emblem när han träffar organisationens ledare Mehmet Bagci

"Osmanen Germania allvarligt hot även i Sverige"

2:35 min

Det kommer kraftiga reaktioner på Ekots avslöjande om att det kriminella gänget Osmanen Germania pekats ut som delaktigt i misstänkta politiska mordplaner i Danmark. Gänget har nära kopplingar till det turkiska regeringspartiet AKP. Det här är mycket oroande, säger samhällsdebattören Kurdo Baksi.

– Det är mycket mycket allvarligt det är ett mycket stort hot mot Sverige och övriga skandinaviska länder så jag tycker säkerhetspolisen ska ta på allvar de här uppgifterna som kommit fram i Ekot, säger Kurdo Baksi.

Det var i januari som den danska säkerhetstjänsten kände sig tvingade att agera. Två säkerhetspoliser dök upp hemma hos Mehmet, anhängare till den så kallade Gulenrörelsen som Turkiet håller ansvarig för kuppförsöket i juni 2016. Vi har bytt ut hans röst och han heter egentligen något annat.

– De sade att de hade fått tips om att jag ska lönnmördas under veckan och att de måste ta mig till en skyddad plats, säger han till Ekot. 

Enligt den danska säkerhetstjänstens information PET planerade Turkiet att mörda gulenanhängare i Danmark. Och Osmanen Germania ska ha pekats ut som de som skulle utföra morden. Säkerhetspoliserna var bekymrade säger Mehmet.

– De sa: ’Inget land ska komma hit och störa våra medborgare här. Det irriterar oss mycket. Danmark är ingen bananrepublik.” 

Den danska säkerhetspolisen vill inte kommentera Ekots uppgifter.

Osmanen Germania har sin bas i Tyskland. Just nu pågår en rättegång där åtta ledande medlemmar står åtalade för bland annat mordförsök koppleri och narkotika brott.

Men tyska medier har också avslöjat hur de planerat att utföra våldsamma politiska handlingar på uppdrag av den turkiska parlamentsledamoten Metin Külünk. Külünk är regeringspartiet AKP:s vice ordförande i utrikesfrågor och står president Erdogan nära.

– Metin Külünk är en person som får direkt order av Erdogan, allt som har med fysiskt våld i Europa sköts av den här Metin Külünk. Han är Erdogans ögonsten, säger Kurdo Baksi. 

Några bevis för att "allt" turkiskt politiskt våld i Europa sköts av Külünk finns såklart inte. Men tyska medier har avslöjat ett nära samarbete när det gäller våldshandlingar mellan Külünk och Osmanen Germania. 

Om det här gänget varit med och planerat mord i Danmark är det mycket oroande även för turkar och kurder i Sverige, säger samhällsdebattören Kurdo Baksi.

– Det finns väldigt många oppositionella som bor i Sverige, så här finns ju alla måltavlor till Osmanen Germania, så jag hoppas att säkerhetspolisen har koll på dem. 

Ekot har utan framgång sökt Metin Külünk och den turkiska ambassadören i Danmark för en kommentar.

Den svenska Säkerhetspolisen vill inte kommentera Ekots uppgifter. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med Danmarks Radio. 

Den här artikeln bygger på en omfattande research, samtal med flera källor på olika nivåer i samhället och i flera länder. De flesta har valt att vara anonyma. Men vi vet vilka de är och har kunnat kontrollera deras identitet. I de fall det råder osäkerheter om något så framgår det av texten. Vi kan dock inte närmare gå in på vilka uppgifter som kommer från vilka källor eftersom det skulle kunna leda till att källorna identifieras. Vi började arbetet med det här reportaget för ett och ett halvt år sedan då vi för första gången hörde rykten om ett planerat mordförsök i Danmark. Men det är först nu vi anser att historien är så bekräftad att den går att publicera.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista