Passagerare på en målad buss.
Passagerare på en målad buss. Foto: Hector Retamal/TT

Rysk VM-glädje grumlas av det egna laget

2:03 min

Ryssland är redo för Fotbolls-VM och det uppmärksammas stort i medierna. I kväll är det invigning av president Vladimir Putin på den nyrenoverade Luzjnikistadion i Moskva. Men glädjen över att stå värd för jätteevenemanget grumlas bland ryssar av det egna landslaget.

Populäre musikern Semjon Slepakovs nya VM-låt Olé Olé Olé fångar både rysk ironisk humor och känslorna inför Fotbolls-VM här i Ryssland.

Texten låter är ungefär så här:

"Helgen kommer till Ryssland vi har satsat alla våra resurser, trots att vi fick lida efter OS. Vi har öppnat alla depåer i vårt land trots att landet inte är i så gott skick. Och som vi beordrats av Dima och Vova är vi redo att vara värdar för VM, vi har vägar, poliglotter och det är bara lite av alla våra ansträngningar vi kommer inte göra världen besviken. Men vårt eget lag - det är skit".'

Nära sju miljoner klick hittills på sången på Youtube och den sprids vidare via andra sociala medier. Slepakovs humor kan bara förstås av ryssar, säger ryssarna själva, men att han raljerar över det egna landslaget verkar gå hem.

En som håller med är Andrej, som säljer souvenirer fyra tidszoner från VM i sibiriska Altajbergen:

– Jag är fotbollsfan och ska absolut se matcherna på tv, men det bara så skamligt hur Ryssland spelar fotboll. De tjänar så mycket pengar och kan inte spela ändå, säger Andrej, som gillar svenska laget. Men han tror Uruguay vinner.

I Sibirien vajar inga flaggor för Fotbolls-VM, det märks knappt, som här i Moskva. Här finns skyltar på engelska, unga volontärer som kan flera språk i röda jackor och 30 000 extrainkallade specialpoliser.

Säkerheten är stor och taxichaufförerna oroar sig för hur de ska kunna köra kunder till stadion då vägar kommer spärras av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".