Skylt utanför den europeiska centralbanken. Foto: Daniel Roland.
Foto: Daniel Roland/AP.

ECB lämnar styrräntan oförändrad

0:59 min

Europeiska centralbanken ECB har som väntat bestämt sig för att hålla styrräntan på oförändrad nivå – tidigast nästa sommar tänker man börja höja räntan. Det beskedet kom efter att ECB sammanträtt i Lettland.

Samtidigt bestämde ECB att börja avveckla programmet för att köpa värdepapper.

Inför mötet hade det spekulerats i om Europeiska centralbanken ECB kommer att börja avveckla programmet för att köpa värdepapper, något som ECB gör på marknaden för att vid sidan av räntenivån pressa upp inflationen och stödja ekonomin.

Hittills har ECB köpt värdepapper för motsvarande nästan 25 000 miljarder kronor.

Beskedet som kom i dag i Riga är att ECB gradvis kommer att trappa ned på det under hösten och upphöra med programmet vid årsskiftet.

Det beskedet kommer alltså dagen efter att USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, meddelade att den höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,75 – 2,00 procent.

ECB håller ibland möte på annat håll än i Frankfurt och i dag stod Riga i tur. Mötet kom vid en tidpunkt då Lettland är i en rätt prekär situation. Landets egen centralbankschef har inte fått sköta sitt jobb sedan februari på grund av mutmisstankar – något som han har förnekat.

Eftersom han inte kan sköta sitt jobb som centralbankschef får han inte heller delta i ECB:s möten. ECB har bett om att centralbankschefen åtminstone delvis återfår sina befogenheter och har beskyllt Lettland för att olagligt ha avsatt centralbankschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista