Tågförhandlingar står still

3:18 min

Det går minst sagt trögt i förhandlingarna mellan regeringen, allianspartierna och Vänsterpartiet i frågan om byggandet av en höghastighetsjärnväg. Det uppger flera av de inblandade politikerna för Ekot.

– De står ju helt still, och det beror ju på att regeringen inte berättar hur de vill betala detta, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Regeringspartierna är överens om att satsa på nya stambanor för höghastighetståg – och vill ha en bred uppgörelse över blockgränsen.

Det handlar om det största infrastrukturprojektet i Sverige i modern tid, med en prislapp på ungefär 205 miljarder kronor.

Klimatminister Isabella Lövin har sagt att hon hoppas på en överenskommelse före midsommar. Men förhandlingarna om snabbtågen  som förs mellan regeringen, alliansen och Vänsterpartiet går väldigt trögt, uppger flera personer som Ekot har talat med.

Det senaste mötet hölls i tisdags och ännu är ingen uppgörelse i sikte. Även Moderaternas trafikpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz är kritisk.
 
 – Jag vill veta vad regeringen vill. Vad är det man vill bygga, för vilken hastighet vill man att tågen ska gå, och hur man tänker finansiera det här? De här frågorna har inte fått något svar än, trots att vi har haft flera samtal. Det tycker jag är oseriöst, säger hon till Ekot.
 
Vad tror du att det beror på att ni inte får veta det här?

– Det är tydligt i den här frågan, som i många andra frågor, att vi får olika besked från de två olika regeringspartierna, säger Jessica Rosencrantz.
 
Moderaterna och Liberalerna har inte sagt ja till projektet med höghastighetståg, medan Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna är positiva.
 
– Kristdemokraternas uppfattning är att vi behöver nya stambanor för höghastighetståg. Det behöver ske i bred enighet, men då krävs det också att vi får besked om en utformning som kan realisera nyttorna och att finansiering är ansvarsfull och inte tränger ut annat, säger KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

Har ni fått något sådant besked från regeringen?

– Jag tycker att det vi har hittills är för svagt för att göra upp omkring, säger han.

Klimatminister Isabella Lövin är glad över att det nu förs blocköverskridande samtal om de omdebatterade höghastighetstågen och hoppas komma framåt i frågan.

– För svenska folkets skull och för framtidens skull. De borgerliga partierna gick ju till val på att satsa på höghastighetståg 2014, och jag hoppas att vi kan vara överens om att det är det här vi ska leverera, säger klimatministern. 
 
Hur ser du på att de nu klagar över att ni inte ger besked om hur ni vill finansiera detta?

– De här diskussionerna är inte över, utan vi har påbörjat dem, och jag hoppas att vi kan fortsätta med dem i den konstruktiva ton vi har, säger Isabella Lövin.

Men om samtalen ska bli meningsfulla måste de andra partierna nu få veta hur regeringen vill finansiera projektet, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Nu måste regeringen lägga på bordet hur man anser att detta ska betalas. Annars är det bara en fars vi är med om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista