Peter Hesslin
Peter Hesslin, chef solutions på Postnord. Foto: Maria Repitsch / Sveriges Radio.

Sänkt avgift på Kina-paket efter nytt avtal

0:50 min

Postnord lovar snabbare distribution av paket från länder utanför EU – om momsen redan betalats vid köp.

På torsdagen bekräftar postbolaget att de slutit ett första avtal med en handelsplats på nätet där många kinesiska företag säljer varor.

Avtalet innebär att handelsplatsen genom en ny teknisk lösning bistår Postnord med att ta ut pengar för svensk moms på varan i samband med att kunden betalar köpet.
 
Det gör att Postnord i de fallen inte behöver administrera moms och därmed kan stryka den avgift på 75 kronor som Postnord tar ut sedan första mars på paket från länder utanför EU. Hur stor avgift kunden får betala till handelssajten är däremot inte klart.

– Nu har vi skapat en lösning tillsammans med Wish där momsen är betald redan vid köpet. Avgifter är betalda vid köpet, säger Peter Hesslin, chef solutions på Postnord Sverige.

– Så när varan kommer till Sverige så kommer vi att kunna skanna av den varan en gång på Arlanda och sedan går den in i vårat brevnät. Processen kommer vara snarlik den vi hade före 1 mars, fortsätter han.

Den tekniska lösningen med att ta ut moms redan vid köpet kan fler e-handelsföretag komma att använda sig av framöver.
 
– Vi sitter i diskussion med någon eller några andra sajter, säger Peter Hesslin.

Vilka då?

– Det kan jag inte säga. Det är en sak mellan oss och de handelsplatserna. Men när vi är redo och har ett avtal på plats så kan vi offentliggöra det.

Är det något som är förestående nu?

– Ja, absolut. Jag tror att det kommer att hända saker de närmaste veckorna och månaderna. Det ligger i fleras intressen, säger Peter Hesslin.

– Det är fler som kommer att ansluta sig till den här lösningen. Den förenklar för alla, säger Peter Hesslin på Postnord.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod det att Wish är en kinesisk handelsplats, men sajten är amerikansk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista