Priserna fortsätter att stabiliseras efter prisfallen som vi såg i slutet av förra året. Det här enligt Svensk Mäklarstatisk.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Små rörelser på bostadsmarknaden

1:56 min

Priserna på bostadsmarknaden fortsätter att stabiliseras efter prisfallen i slutet av förra året. Det här visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Det är ingen större skillnad i priserna och det var ganska väntat. Vi ser att det går ned lite på bostadsrätter och upp lite på villor, säger Carolina Stegman, vd för Fastighetsmäklarförbundet, till Ekonomiekot.

– Det står och stampar kan man säga, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

I Stockholms innerstad, där höstens nedgång var störst, fick man betala nära 87 000 kronor i snitt per kvadratmeter i maj. Det är nästan 3 000 kronor mer än i december förra året.

Sommaren betyder normalt mindre aktivitet på marknaden, men eftersom många säljare ännu inte har fått sina bostäder sålda och många köpare fortfarande letar efter sin drömbostad kan läget bli ett annat i år, enligt Claudia Wörmann på SBAB.

– Det är möjligt att vi ser mer aktivitet i år jämfört med tidigare, säger hon.

Men ingenting ser just nu ut att påverka priserna, vare sig upp eller ned.

– Jag tror att vi kommer att få se att priserna kommer att stå och stampa under återstoden av året, säger Claudia Wörmann.

– Vi kan nog vänta oss en marknad där det inte händer så mycket. En ganska stabil marknad, säger Carolina Stegman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista