USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: Wang Zhao/TT.

USA ställer in militärövningar med Sydkorea

1:59 min

USA ställer in de gemensamma militärövningarna med Sydkorea från och med nu, det har försvarshögkvarteret Pentagon meddelat i dag. Däremot säger Mike Pompeo att det här enbart gäller så länge som Nordkorea är med i de pågående samtalen.

– Det här gäller bara så länge som Nordkorea stannar kvar i de pågående samtalen och att de måste gå framåt. Annars kan militärövningarna komma att återinföras, säger Ekots Washington-korrespondent Kajsa Boglind.

Sedan USA:s president Donald Trump träffade den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har utrikesminister Mike Pompeo rest runt till Nordkoreas grannländer för att informera om överenskommelsen.

På torsdagen träffade han Kinas utrikesminister Wang Yi och passade då på att tona ned förväntningarna på avtalet mellan USA och Nordkorea.

"Det finns fortfarande en risk att Nordkoreas nedrustning inte blir av" sade han. Han betonade också att de ekonomiska sanktionerna mot Nordkorea kommer kvarstå tills dess att Nordkoreas samtliga kärnvapen är borta.

– Det kommer att vara en process som inte kommer att vara lätt, säger han, och tillägger att Japan, Sydkorea och USA ska jobba tillsammans.

Kina, uppger Pompeo, har nu gett ett löfte att fortsätta stödja FN-sanktionerna.

Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha säger att relationen mellan USA och Sydkorea är "lika robust" som tidigare.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är samtidigt tillbaka i Pyongyang igen efter veckans toppmöte med USA:s president Donald Trump i Singapore, rapporterar diktaturens nyhetsbyrå KCNA.

Det hade spekulerats i att Kim skulle stanna i Kina för ett möte med president Xi Jinping.

Japan arbetar samtidigt med att få till stånd ett toppmöte mellan Kim och premiärminister Shinzo Abe, enligt tidningen Yomiuri. Enligt flera källor har de två länderna haft flera kontakter under de senaste månaderna för att förhandla fram ett möjligt möte. Ett alternativ som diskuteras är ett Abe-besök i Pyongyang runt augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista