Özer Eken och Metin Külünk
1 av 4
Till vänster UETD Sveriges Ordförande till höger Metin Külünk, parlamentsledamot för AKP och enligt ZDF och Stuttgarter Nachrichten finansiär av Osmanen Germania Foto: okänd
Det kriminella nätverket Osmanen Germania
2 av 4
Foto: Från Osmanen Germanias musikvideo
Metin Külünk från AKP och Osmanen Germanias ledare Mehmet Bagci.
3 av 4
Metin Külünk från AKP och Osmanen Germanias ledare Mehmet Bagci.
Erdogans rådgivare Ilnur Cevik bär Osmanen Germanias emblem när han träffar organisationens ledare Mehmet Bagci
4 av 4
Erdogans rådgivare Ilnur Cevik bär Osmanen Germanias emblem när han träffar organisationens ledare Mehmet Bagci

Kopplingar mellan kriminellt gäng och turkisk lobbyorganisation

2:35 min

Det finns täta kopplingar mellan gänget Osmanen Germania och Turkiets regeringspartis AKPs internationella lobbyorganisation UETD, som också finns i Sverige.

Just nu pågår en rättegång i Stuttgart. Åtta av de ledande företrädarna för gänget Osmanen Germania står åtalade för bland annat mordförsök, koppleri och knarkhandel.

Gänget har starka band till den politiska makten i Turkiet inte minst till den internationella lobbyorganisationen UETD som också finns i Sverige, Reportern Franz Feyder på tidningen Stuttgarter Naarichten som en längre tid granskat Osmanen Germania.

– Varken den turkiska staten eller regeringspartiets AKP förlängda arm UETD har tagit avstånd från Osmanen Germania, säger han.

Förra året kunde Ekot avslöja hur UETDs ordförande Özer Eken i Sverige deltog i kartläggning av oppositionella turkar i Sverige.
Och vi kan nu berätta att Svenska UETD har också bjudit in en av Osmanen Germanias finansiärer, Metin Külünk, mäktig politiker i Turkiska regeringspartiet AKP och nära vän till president Recep Erdogan.

Enligt tyska medier har Külünk finansierat gänget Osmanen Germanias vapeninköp och gett de i uppdrag att misshandla oppositionella kurder i Sverige. Och Külünk har varit i Sverige och träffat ledande företrädare för UETD.

På bilder ses Külünk sida vid sida med UETD Sveriges ordförande Özer Eken. Külünk var också inbjuden att tala i Göteborg av svenska UETD 2016 men besöket stoppades i sista stund efter att samhällsdebattören Kurdo Baksi uppmärksammat saken.

– I november 2016 avslöjade jag honom att han är hatpredikant och att han skulle tala i en kommunlokal i Kungälv och det besöket stoppades efter att jag skrivit en debattartikel tillsammans med Özz Nujen och en journalist som heter Murat Kuseyri
 
Baksi bekräftar också att Külünk har ett mycket nära samarbete med Osmanen Germania.

– De är enormt nära varandra.

Ekot har idag avslöjat att Osmanen Germania pekas ut som delaktig i misstänkta Turkiska politiska mordplaner på oppositionella i Danmark i början av 2017.

Den danska säkerhetstjänsten agerade i tid, och flyttade de misstänkta måltavlorna till säkra boenden och ingen kom till skada.
Varken den danska eller svenska säkerhetspolisen vill kommentera ekots uppgifter

Ekot har utan framgång sökt Metin Kulunk och UETDs ordförande i Sverige Özer Eken för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".