Trump stäms
Foto: Matt Rourke AP / TT

Välgörenhetspengar ska ha gått till Trumps privata affärer

1:20 min

USA:s president och hans tre äldsta barn krävs på miljonbelopp efter påstådda oegentligheter i välgörenhetsstiftelsen Donald J Trump Foundation.

Enligt åtalet ska pengar avsedda för välgörenhet i stället ha gått till dekorationer på Donald Trumps golfklubb - bland annat ett porträtt av honom själv- till dyra politiska evenemang i samband med presidentvalskampanjen och till Donald Trumps privata bolagsaffärer.

Det brott som barnen enligt åklagaren ska ha begått består av bristande översyn av stiftelsen ekonomiska transaktioner. Därför vill delstatsåklagaren i New York där stiftelsen är registrerad nu upplösa verksamheten, förbjuda Donald Trump att bedriva välgörenhetsverksamhet i delstaten och ålägger honom också att betala flera miljoner dollar i böter och avgifter.

Trump har redan betalat tillbaka en del av transaktioner som redan tidigare kritiserats men åklagaren vill nu att domaren i fallet går längre eftersom hon menar att Trump gång på gång brutit mot de regler dom finns för just för stiftelser och som säger att de som är skattebefriade för att pengarna ska gå till välgörande ändamål - inte användas privat.

Donald Trump har kraftfullt tillbakavisat anklagelserna via Twitter och anklagar den förre delstatsåklagaren som inledde undersökningen för att ha politiska motiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".