Kristersson Järvaveckan
Foto: Christine Olsson/TT

Kristersson vill se ökat stöd för att förebygga självmord

1:31 min

På torsdagen var det Moderaternas dag under Järvaveckan. Ett dominerande ämne i Ulf Kristerssons tal var självmord, och partiledaren talade utifrån egna erfarenheter.

– Jag har själv upplevt det på nära håll. Tre gånger under mitt vuxna liv. Alla tre gånger var det unga, kapabla, stolta män med livet framför sig.

Ett konkret förslag från Ulf Kristersson är att staten ska ge tre kronor för varje krona som skänks till stödorganisationer dit människor som riskerar att försöka ta sina liv kan vända sig. Men varför ska pengarna till den här verksamheten gå via stödorganisationer?

– Jag tycker inte att man ska se att allting är statens ansvar. Jag tror tvärtom att människor som gör saker ideellt, frivilligt och av engagemang är en otroligt underskattad drivkraft i samhället.

Ämnet för dagen här på Järvaveckan har varit arbetsmarknad och Ulf Kristersson anknöt till det ämnet genom att tala om det han ofta återkommer till, social rörlighet. Höga skatter som finansierar höga bidrag försvårar det idag, sade Ulf Kristersson som betonade vikten av att upprätthålla den svenska traditionen av social rörlighet:

– För mig är det här historien om Sverige. Ett land där rättigheter, skyldigheter och möjligheter är lika för alla. Inget perfekt land, men det är mitt land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista