Ung kvinna gungar
1 av 2
Foto: TT
Petra Löfstedt
2 av 2
Petra Löfstedt, Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson/Pressbild

Många yngre upplever stress och psykiska besvär

1:49 min

Allt fler 11-åringar upplever psykosomatiska besvär, enligt rapport från Folkhälsomyndigheten.

Färska enkätsvar visar att 41 procent av 11-åriga flickor uppgett att de har haft minst två psykosomatiska besvär, mer än en gång i veckan under det senaste halvåret. Motsvarande siffra för pojkar är 30 procent.

Detta framkommer i Folkhälsomyndighetens delrapport i projektet Skolbarns hälsovanor. Det är ett internationellt forskningsprojekt som samordnas av Världshälsoorganisationen, WHO. Bland enkätsvaren finns åtta olika symptom.

– Det är oro, nedstämdhet, svårt att sova, irritation, huvudvärk, ont i magen, ont i ryggen och yrsel, säger Petra Löfstedt som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

De senaste siffrorna är de högsta i den här undersökningen sedan mätningarna började i mitten av 80-talet. Undersökningen genomförs vart fjärde år.

För fyra år sedan, 2013, var siffran 29 procent för flickor, och 20 procent för pojkar. Det betyder att andelen har ökat med 12 respektive 10 procentenheter.

– Jag är överraskad, hade inte riktigt förväntat mig det, säger Petra Löfstedt.

Det går ännu inte att säga vad ökningen i den åldersgruppen beror på. Men i samma projekt har det även tittats på gruppen 13- och 15-åringar. Där är andelen betydligt högre, upp till mer än hälften har upplevt stressrelaterade besvär. I den undersökningen har det kunnat ses en gemensam nämnare.

– Vi tror att det är olika faktorer i skolan, som till exempel utbredd skolstress eller sjunkande skolresultat, säger Petra Löfstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista