Sparkade FBI-chefen James Comey.
Den sparkade FBI-chefen James Comey. Foto: Alex Brandon/AP/TT

FBI får kritik för e-postutredning

2:00 min

Enligt en internutredning av USA:s justitiedepartement visade den sparkade FBI-chefen James Comey dåligt omdöme i samband med utredningen och gjorde avsteg från rutiner – men det finns inget som tyder på att han försökte påverka valet.

Rapporten, som gjorts av justitiedepartementets interna granskningsorgan, har tittat på hur FBI hanterade utredningen av Hillary Clintons e-posthantering under sin tid som utrikesminister.

Comey agerade i strid med praxis när han utan att konsultera justitieministern informerade kongressen om att han återupptagit utredningen. Han borde också ha rådgjort med justitiedepartementet innan han höll en presskonferens några månader tidigare där han kritiserade Clinton samtidigt som han meddelade att han inte skulle väcka åtal mot henne, det är några av slutsatserna i den 500 sidor långa utredningen.

Många bedömare menar att det här påverkade Hillary Clinton negativt i ett kritiskt skede och kan ha bidragit till att hon förlorade presidentvalet. Comeys agerande klassas dock som felbedömningar och inte som politiskt motiverade eller avsedda att påverka valutgången.

Däremot visar justitiedepartementets internutredning att andra inom FBI uttryckt vilja att påverka valutgången till Trumps nackdel. Här redovisas tidigare okända textmeddelanden som skickats mellan två anställda som jobbade med just utredningen av Clintons e-postservrar och som uttryckligen skrivit att de skulle stoppa Trump från att bli president.

Den nuvarande FBI-chefen Christopher Wray instämmer i granskningens slutsats om att det förekommit avsteg från rutiner och brister i omdöme hos vissa anställda, men han pekar också på att inget i rapporten visar på partiskhet från FBI:s sida.

– Den här rapporten hittade inga bevis på att politisk partiskhet påverkade utredningen, sade Christopher Wray på en presskonferens.

E-postaffären är en av de mest kontroversiella i FBIs historia. Demokrater menar att den orsakade deras förlust i presidentvalet och republikaner tycker att den bevisar att FBI drivits av vilja att skada Trump. Båda sidor kan hämta näring ur utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".