Cecilia Wikström och EU-flaggan. Foto: Markus Schreiber/Fredrik Persson/TT.
Cecilia Wikström vill att hela EU tar ansvar. Foto: Markus Schreiber/Fredrik Persson/TT.

EU vill exportera flyktingansvar

"Det är mycket djupt ovärdigt"
1:09 min

EU vill lägga över mer ansvar för flyktingar på länder utanför unionen. Det ska nu räcka att en asylsökande har rest igenom ett land för att hon eller han ska kunna skickas tillbaka dit.

Men hittills har det inte gått att få enighet kring detta. Den liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström tycker att förslaget är oansvarigt.

– Att vi skulle vilja använda oss av den sortens brist på eget ledarskap och brist på förmåga att hantera vår egen situation - för att i stället lämpa över allt ansvar på länder utanför EU. Det är mycket djupt ovärdigt, säger Cecilia Wikström.

I det stora asylpaket som nu förhandlas inom EU är det alltså mycket som handlar om att länder utanför unionen ska ta emot fler.
En del i detta är en EU-gemensam lista på länder som betraktas som säkra att skicka tillbaka asylsökande till.

Många länder använder redan sådana listor, men den gemensamma listan skulle vara tvingande. Här finns alltså inga möjligheter att ha en mer generös hållning. Och det skulle inte krävas någon starkare anknytning än att den asylsökande har passerat genom landet.

Men frivilligorganisationer protesterar mot förslaget. David Jakobsson som jobbar med flyktingfrågor på Svenska kyrkan är orolig för att man kommer att skicka iväg människor som egentligen har rätt till skydd.

– Det måste ske en individuell bedömning i varje enskilt fall. Det får inte vara så att det slentrianmässigt avfärdas för att någon kommer från ett land som bedöms som säkert centralt, säger David Jakobsson.

EU har enda sedan flyktingkrisen 2015 arbetat intensivt för att få till en gemensam beredskap. Men precis som i andra migrationsfrågor har man hittills misslyckats med att komma överens. Den svenska regeringen har inte bestämt sig för en hållning än, men migrationsminister Heléne Fritzon är försiktigt positiv.

– Att man jobbar igenom en lista med säkra länder - det är ett arbete som pågår. Sedan är vi inte överens om hur den ska se ut. Det får vi återkomma till. Men att den kan vara ett stöd. Det är vi i grunden positiva till, säger migrationsminister Heléne Fritzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".