Lag mot falska nyheter kan ge svåra gränsdragningar

2:28 min

Frankrike är ett av flera länder i Europa som vill lagstifta bort falska nyheter och påverkanskampanjer, och debatten är het nu när många franska journalister rekryteras till en rysk tv-kanal.

Den ryska tv-kanalen Russia Today har startat sändningar i Frankrike. En känd fransk programledare har rekryterats och rapporterar det senaste om Rysslands president Vladimir Putin. Men kanalen väcker oro. Under presidentvalet var den med och spred falska rykten om mittenkandidaten Emmanuel Macron.

En ny lagstiftning som behandlas i parlamentet syftar till att myndigheter ska kunna stänga utländska kanaler som kan destabilisera Frankrike. I valtider ska det blir högre krav på vanliga medier och sociala medier när det gäller att redovisa finansiärer.

– Internetaktörer ska bli tvungna att ta bort desinformation i form av bland annat falska nyheter inom 48 timmar, berättar Julien Nocetti forskare vid det franska Institutet för internationella relationer i Paris, Ifri, som följer debatten om desinformation.

Men lagen får kritik för att vara ett hastverk, inte passa i en demokrati. Dessutom anser kritikerna att gränsdragningen är svår för vad som är sant och falskt. I Europa tas flera initiativ för att stoppa desinformation med syfte att splittra en befolkning. Meningen är att den franska lagen ska bli klar inför europaparlamentsvalet nästa år.

Utrikesjournalisten Charles Haquet på tidningen L'Express säger att det är viktigt att rapportera om att det ligger en psykologisk krigföring bakom de nya sändningarna i Frankrike.

– Men det kan bli kontraproduktivt med åtgärder som att inte ge redaktionens journalister pressackrediteringar till presidentpalatset. Hamnar kanalen i en offerroll så kan sådana åtgärder istället användas som ett vapen för dem som är demokratiers fiender, säger Charles Haquet.

Ekot har försökt att få en intervju med Russia Today men utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista