Efter migrationsbråk: Ödesdag för Merkel

2:05 min

Idag väntas avgörandet i striden om migrationspolitiken hos de tyska kristdemokraterna. En strid som riskerar att spräcka Angela Merkels regering.

Allt är möjligt, så låter kommentarerna inför avgörandet i den infekterade striden mellan kristdemokraterna i Bayern, CSU, och de i resten av landet CDU, och framför allt mellan partiledarna, inrikesministern Horst Seehofer och förbundskanslern Angela Merkel.

I dag samlas partiledningarna i respektive parti för separata möten. I sak handlar det om inrikesministerns krav på att asylsökande som kommer till Tyskland men redan är registrerade i annat EU-land, ska avvisas omedelbart vid gränsen. Merkel går inte med på att Tyskland fattar det beslutet ensidigt utan villa komma överens med de länder som skulle beröras, bland dem Österrike, Italien och Grekland.

Men konflikten är framför allt ett uttryck för den förgiftade relationen mellan Merkel och Seehofer. Sedan hösten 2015 har han gång på gång beskyllt förbundskanslern för att föra en ansvarslös och rättsvidrig flyktingpolitik.

"Med den kvinnan kan jag inte längre samarbeta", ska han nyligen ha sagt om Merkel inför sina partikollegor.

Avgörande är det förestående delstatsvalet i Bayern. CSU riskerar att förlora betydande väljarstöd till Alternativ för Tyskland. För Horst Seehofer går hans partis särställning med egen majoritet i Bayern före allt annat. Därför sätter han hårt mot hårt i flyktingpolitiken för att markera sitt avstånd till Merkel, möjligtvis också till priset av att den tyska regeringen spricker och slitningarna inom EU får ytterligare bränsle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista