Antalet flyktingar i världen ökar

1:56 min

Antalet flyktingar fortsätter att öka i världen, enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR, som idag presenterar sin årsrapport Global Trends.

UNHCR-chefen Filippo Grandi säger att 68,5 miljoner människor nu är på flykt eller fördrivna från sina hem.

– Den globala siffran har gått upp med ett antal miljoner nya flyktningar, säger UNHCRs chef.

68,5 miljon människor - ungefär sex gånger Sveriges befolkning - lever på flykt idag i världen.

Det handlar alltså inte om de som söker sig ett bättre liv och ett jobb någon annanstans. Migranterna i världen är mångfalt fler.

Filippo Grandi pekar på att konflikthärdar snarast förvärrats under det gångna året och några fredsförhandlingar och lösningar är inte sikte.

Det driver på att fler civila människor tvingas hemifrån. Två tredjedelar kommer från fem länder - Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Myanmar och Somalia.

Att över 700 000 muslimska rohingya flydde undan den burmesiska militärens våld och att över en miljon tagit sig ut från Venezuela drev upp antalet människor på flykt förra året.

FN-chefen pekar också på att förflyttningarna sker från fattiga länder till fattiga- eller medelinkomstländer - 85 % sker så med Turkiet, Pakistan, Uganda, Libanon och Iran som de största mottagarna av flyktingar.

– Dessa fakta borde rucka på den rådande bilden att flyktingkrisen är en kris för den rika världen. Det är den inte, säger Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista