Handikappade befarar minskad assistenthjälp

Ett hundratal personer från hela landet demonstrerade fredagen i Stockholm mot förslag från Riksförsäkringsverket som de tror kommer innebära stora inskränkningar i de funktionshindrades liv. Demonstranterna befarar att det ska bli svårare att få en personlig assistent.
Det hundratal funktionshindrade, assistenter och anhöriga som samlades i Stockholm är oroliga för att de nya riktlinjerna från Rikförsäkringsverket, RFV, angående assistansbehov hos funktionshindrade kommer innebär inskränkningar i de handikappades liv. De tolkar riktlinjerna så att det ska bli svårare att få en personlig assistent och att assistenten inte ska få hjälpa till med allt eller följa med överallt, till exempel på kortidshem eller på skollov. Man kritiserar också riktlinjerna och reglerna för att vara svåra och onödigt byråkratiska, att allt mer av vardagen ska detaljstyras av försäkringskassorna. Förslaget från RFV är nu ute på remiss, något beslut är inte fattat än. Från RFV:s sida tycker man inte att det finns skäl för oron. – Vår ambition är inte att spara pengar utan att öka rättvisan, säger avdelningschefen Stig Orustfjord. Demonstrationen på fredagen avslutades med att en delegation från de tre organiserande brukargrupperna fick träffa ansvariga på RFV. Efter mötet sa avdelningschefen Stig Orustfjord att verket ska försöka samarbeta med andra myndigheter som t ex Socialstyrelsen och se över förslaget om nya riktlinjer och sedan lägga ett nytt förslag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".