"Volvo bryter mot FN:s ansvarsregler"

2:51 min

Volvo pekas ut som ett av flera storföretag som bryter mot FN:s ansvarsregler vid utvinning av ädelstenen jade i nordvästra Myanmar.
Volvos grävmaskiner används i dagbrott – som ödelägger stora områden och befolkningen tvingas lämna sina byar.

Det framgår av en rapport från Swedwatch, som granskar företags ansvar för miljö och mänskliga rättigheter.

– De har inte gjort någon kartläggning av vilka konsekvenser som användandet av deras produkter har i den här typen av högriskmiljö, och det är det första steget de bör göra enligt dom här riktlinjerna, säger Therese Sjöström, researcher vid Swedwatch.

Utvinningen av ädelstenen jade har en mycket negativ påverkan på miljön och för befolkningen i provinsen Kachin i Myanmar. I Kachin pågår dessutom väpnade konflikter och provinsen är stängd för utomstående.

Jade utvinns i dagbrott, som innebär att landområden ödeläggs och 10 000-tals invånare har tvingats på flykt. Dessutom sker ofta ras i dagbrotten och varje år omkommer människor. Volvos grävskopor används i utvinningen.

Enligt Swedwatch rapport har Volvo inte följt FN:s principer för hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter.

Volvo förnekar att företaget bryter mot reglerna. Man har ingen egen verksamhet i Myanmar, utan bara återförsäljare, säger Joakim Kenndal, presschef på Volvo.

– Vi håller inte med Swedwatch i den slutsatsen, utan vi anser att vi inte bidrar till något brott mot dom mänskliga rättigheterna, säger han.

Hur påverkar en sådan här granskning Volvos varumärke och Volvos renommé?

– Ja det vet vi ju inte än, men för det första är det ju bra att granskningen genomförs. Och vad vi gör nu är att ta den här rapporten och de rekommendationer som Swedwatch ger och titta på, hur ska vi kunna förbättra oss då.

Förutom mot Volvo riktas också kritik mot dom stora grävmaskinstillverkarna Catepillar från USA och japanska Komatsu.

Ädelstenen jade är mycket värdefull som exportvara till Kina där den används i till exempel smycken. Och utvinningen beräknas varje år ge mångmiljardbelopp - som inte går till den burmesiska staten utan till bland annat affärsmän med kopplingar till den tidigare militärjuntan i Myanmar. Vad behöver Volvo då göra för att uppfylla kraven?

– Att ligga på sina lokala affärspartners så att man också får en tydligare bild av var de här maskinerna hamnar egentligen, vem är det som använder dom, har dom kopplingar till militären eller inte, och så vidare. En rad frågor som måste besvaras, säger Therese Sjöström.