EU-utskott röstar för kritiserade lagförslag

0:55 min

EU:s rättsliga utskott röstade för båda de kritiserade delarna i förslaget till ny upphovsrättslagstiftning.

Sociala medier och andra sajter som låter användarna ladda upp eget material kan behöva förhandsgranska alla inlägg med filter. Detta för att hitta upphovsrättsskyddat material som bilder, musik och video. Det är alltså delen av hela paketet som kallas för artikel 13.

Syftet med lagen är att flytta ansvaret från den som laddar upp materialet, alltså du och jag, till företagen som publicerar det. Till exempel Stim som företräder de som har upphovsrätt på musik är för detta, och vill knyta licensavtal med företagen så musikerna kan få betalt när deras alster delas.

Karsten Dyhrberg Nielsen som är vd för upphovsrättsorganisationen Stim är nöjd med resultatet.

– Fokus för oss är att skapa en balans mellan de som tjänar mycket pengar på innehållet och de som skapar innehållet. Det ska vara tydligt att de har ett ansvar för det innehåll de använder sig av när de tjänar pengar. Vi tycker att lagen är mycket tydligare formulerad nu, säger han.

Men kritikerna menar att det liknar förhandscensur och att automatiska filter inte kommer kunna känna igen material som faktiskt borde få publiceras, till exempel parodier. Man är också rädd för att företagen kommer vara extra försiktiga och snarare fälla än fria om de riskerar dyra böter. 

Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, röstade emot förslaget. Han säger att det slår för brett trots att bara några sajter är en del av problemet.

– Uppladdningsfilter riskerar att slå undan benen på internet som vi känner det idag. Det finns en risk att många sidor på nätet där människor kan ladda upp foto, video och text inte kommer att ha kommer att ha råd med dessa filter.

Ett annat kritiserat lagförslag som kallas artikel 11 som röstades igenom innebär att Google, Facebook och de andra it-jättarna ska betala en avgift när de länkar till traditionella medier. 

Hela det här upphovsrättspaketet kommer nu tas till EU-parlamentets plenum där man kommer rösta om det här förslaget antas eller om det ska skrivas om i höst.

Nu ska EU-parlamentet rösta om hela det här paketet antas eller inte i juli. Accepteras det kommer det tas till förhandlingar med Ministerrådet. Om det inte accepteras måste det göras om och röstas om igen i September.

– Då finns det goda möjligheter att vi kommer till ett bättre beslut, både vad det gäller kravet på licensen att länka och kravet på uppladdningsfilter, säger Max Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista