SKL: Tar tid att förändra arbete mot undernäring hos gamla

2:20 min

Var tredje kommunal hemtjänstutövare saknar rutiner för att förebygga och behandla undernäring bland äldre. Men det tar tid att genomföra förändringarna, säger Greger Bengtsson, på Sveriges Kommuner och landsting (SKL).

Sex av tio patienter inom äldreomsorgen riskerar undernäring. Det här är ett problem som uppmärksammats under flera år.

Sedan januari 2015 kräver Socialstyrelsen att alla kommuner och landsting upprättar rutiner för att förebygga och behandla undernäring bland äldre. Men ännu är det många som inte har det på plats.

– Vi har 290 kommuner och nästan 3 000 olika hemtjänstgrupper och när man ska införa nya arbetsrutiner, så tar det tid, och det går olika fort, säger Greger Bengtsson, som är samordnare för Vård och Omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Man kan ju införa en rutin på papper, och det skulle i princip alla grupper och alla kommuner kunna klara ganska enkelt. Men ska man göra det och ska det bli verklig skillnad, så ska det också förändra arbetssätt, och det tar ofta flera år, säger Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista