EU vädjar: Samarbeta om migration

2:31 min

EU-kommissionen vädjar nu till EU:s medlemsländer att lägga motsättningarna om asylpolitiken åt sidan och istället göra upp i de frågor där man faktiskt är överens.

EU:s flyktingkommissisonär Dimitris Avramopolus riktade i förmiddags en skarp varning till EU:s stats- och regeringschefer.

– Agera inte på egen hand, då hotas hela det samarbete vi byggt upp under de senaste 60 åren, sa EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos.

Varningen kommer efter de senaste veckornas ordkrig mellan EU:s medlemsländer om migration. Tysklands inrikesminister har hotat med att ensidigt direktavvisa asylsökande som redan finns registrerade i andra EU-länder vid den tyska gränsen –i strid med EU:s regler, och Italien och Malta har stängt sina hamnar för europeiska fartyg som plockat upp migranter i Medelhavet.

Motsättningarna inom EU är nu större ön på mycket länge, och för att lösa ut åtminstone några av stridsfrågorna har EU-kommissionen kallat till ett minitoppmöte i Bryssel nu på söndag inför det stora EU-toppmötet nästa vecka.

Budskapet från Avramopoulos i dag var att EU-länderna nu måste lägga stridsfrågorna åt sidan och istället gå vidare i de frågor där man är överens.

– Europeiska lösningar är enda vägen framåt, och vi är nu så nära en uppgörelse , sa Avramopoulos.

Han tror att EU-ländena redan till årsskiftet ska kunna komma överens om de sju lagförslag som kommissionen la fram 2016 om gemensamma asylregler. Bland annat ska sanktioner införas mot asylsökande som inte stannar kvar i det land de först kom till i EU utan reser vidare och söker asyl i ett annat land. Avramopoulos uppmanade också EU-länderna att omedelbart teckna bilaterala avtal för att snabbare kunna skicka tillbaka asylsökande till det första asyllandet.

EU:s gränsbyrå Frontex ska stärkas och bli en europeisk gränspolis med egna befogenheter. EU ska arbeta ännu hårdare med att utvisa asylsökande som fått avslag, och ge mer pengar till länder i Nordafrika för att stoppa flyktingströmmarna därifrån till EU.

De migranter som räddas i Medelhavet ska föras till mottagningscentra i länder som Algeriet, Egypten, Libyen, Tunisien och Marocko, där FN:s flyktingorgan UNHCR ska sortera ut dem som är i behov av internationellt skydd och övriga ska få hjälp att återvända till sina hemländer.

– Men det är inga Guantanamo-läger vi förespråkar, vi ska respektera mänskliga rättigheter fullt ut, sa Avramopolous.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista