Stoppad riksdagsledamot: De har satt mig på ett flygplan

1:55 min

Den svenska riksdagsledamoten Jabar Amin som är på plats i Turkiet för att bevaka valet stoppades av säkerhetspolis vid passkontrollen.

Utrikersminister Margot Wallström säger i ett uttalande att det är oacceptabelt att en valobservatör nekas tillträde.

Det var vid halv fyra svensk tid som han stoppades på den internationella Atatürk-flygplatsen i Istanbul.

– När jag kommer till passkontrollen och lämnar mitt pass så står poliser redo bakom passkontrollanten och tar direkt mitt pass och tittar på mig och på namnet och säger "Nu får du komma med oss", säger Jabar Amin till Ekot. 

Han landade i Istanbul för att tillsammans med de moderata riksdagsledamöterna Margareta Cederfelt, Cecilia Magnusson och Edward Riedel bevaka valet. De ingår i den internationella valobservationen som består av ett 60-tal parlamentariker från 17 OSSE-länder.

De är alla där för att observera söndagens parlaments- och presidentval i Turkiet.

– Jag sitter nu här hos säkerhetspolisen och de kommer då och då ut från rummet och säger åt mig var jag ska sitta. De har tagit mitt pass och jag väntar på mer information. De säger att de förmodligen kommer skicka mig tillbaka till Stockholm ikväll men de vet inte helt säkert, det beror på vad de får för order, säger Jabar Amin.

Enligt Jabar Amin har polisen inte delat med sig av någon brottsrubricering och sagt att order kommit från högre ort.

Hur tolkar du det som sker? 

– Att Erdoğan inte tål kritik, att man inte ska observera valet där det finns tydliga tendenser på valfusk, jag har varit en tydlig kritiker och Erdoğan tål inte kritiker, säger Jabar Amin. 

– Vad kan det annars handla om? Allt var godkänt och klart inför att jag skulle hit. 

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) är ordförande i den svenska OSSE-delegationen. Han säger att också den tyska parlamentarikern Andrej Hunko från vänsterpartiet Die Linke är i samma läge som Jabar Amin. Båda är del av OSSE:s officiella delegation.

– De har båda nekats inresa i Turkiet och helt enkelt blivit avvisade, säger Härstedt till TT.

Turkiet ambassadör i Sverige, Emre Yunt, säger att Jabar Amin vägrades inträde eftersom han inte fått ackreditering som valobservatör då de tycker att det är uppenbart att han inte kan vara opartisk, eftersom han öppet kritiserat landets president.

Enligt Emre Yunt hade Turkiet redan informerat OSSE om att Jabar Amin skulle vägras ackreditering. Men utrikersminister Margot Wallström säger i ett uttalande att det är oacceptabelt att en valobservatör nekas tillträde till Turkiet och att man begärt en förklaring från turkiska myndigheter.

Jabar Amins partikollega, utbildningsminister Gustav Fridolin, säger ockaå att ser allvarligt på det inträffade.

- Det är ett oacceptabelt agerande. Valobservatörer spelar väldigt stor roll för att det ska finnas legitimitet hos en valprocess. Därför måste valobservatörer få agera fritt och oberoende. Helt grundläggande för det är att en regering inte kan välja vilka som inte övervakar valet, säger Gustav Fridolin.

Att utländska representanter och andra som varit kritiska mot det turkiska styret stoppas från att komma in i Turkiet har skett vid många tillfällen tidigare. Även svenska medborgare med svenska pass har stoppats och tvingats återvända till Sverige utan att komma in i Turkiet, säger Ekots korrespondent Johan Mattias Sommarström på plats i Istanbul.

– Det här kan vara ett tecken på att Erdogan-regimen är ganska pressad av valet på söndag. Aldrig tidigare under de här 16 åren har det på förhand varit så ovisst.

– Visserligen tror man att AK-partiet kommer att bli det största partiet, men det kommer förmodligen gå till en andra valomgång i presidentvalet, och förändringens vindar märks på marken i Istanbul och övriga Turkiet på ett sätt som inte märks på många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista