Människorättsadvokat Arnon Nampa driver målet mot militärregimen i Thailand.
Människorättsadvokat Arnon Nampa driver målet mot militärregimen i Thailand. Foto: Gunilla Österlund/Sveriges Radio.

Militärkupp kan prövas i domstol

2:15 min

I dag ska en domstol i Thailand avgöra om det ska göras en rättslig prövning av militärkuppen 2014 då den thailändska militären tog över makten i landet.

Fallet drivs av människorättsadvokaten Arnon Nampa som menar att hela kuppen var olaglig och borde leda till hårda straff.

– På ett sätt har vi redan vunnit, säger han. Att vi faktiskt har lyckats driva fallet till rättslig prövning.

Vi möts på ett lite slamrigt café i centrala Bangkok. Den linje han driver är att militären har brutit mot paragraf 113 i lagen som säger att det är straffbart att ta makten eller ändra grundlagen med olagliga medel. Ett brott som till och med kan leda till dödsstraff.

En lägre domstol har redan avvisat målet men i dag ska en högre instans avgöra om det ändå ska bli en rättegång. Vilket är unikt, enligt Arnon Nampa. Att de ens tar upp frågan.

Han har själv ställts inför rätta för att ha kritiserat militären och deltagit i demonstrationer för demokratiska val och riskerar att dömas till fängelse för det.

– Vi gör det här för att återställa ordningen och genomföra reformer, sa general Prayuth Chanocha vid kuppen i maj för fyra år sedan. Sedan införde han förbud mot folksamlingar på mer än fem personer för att undvika protester.

Beskedet om när det ska hållas val har skjutits upp gång på gång. Bara häromdagen kom det senaste - att först ska nya kungen krönas. Och det är inte heller klart när det blir.

Att han nu skulle dömas för sitt maktövertagande är knappast troligt, medger advokat Arnon Nampa. Kanske inte nu, men någon gång kommer han dömas.

– Han och de andra ledande militärerna kommer hamna på historiens sophög, fortsätter han, ihågkomna som diktatorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista